Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Utorkové dopoludnie môže poriadne potrápiť: Dávajte si pozor na hmlu aj poľadovicu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na väčšine územia SR sa počas utorkového dopoludnia môžu vyskytovať hmly.

Výstraha prvého stupňa platí približne do 11.00 h pre všetky kraje s výnimkou okresu Senec, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Komárno, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta a Hlohovec.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk  

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na svojom webe. Meteorológovia tiež vydali výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou. Tá sa môže do 11.00 h vyskytovať v Banskobystrickom a Košickom kraji.

SHMÚ vydalo viaceré výstrahy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Cestári upozorňujú na mrznúce mrholenie a zľadovatený sneh

Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý. V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska môže byť ojedinele pokrytý vrstvou utlačeného snehu. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

V oblasti Námestova varujú cestári pred zvýšeným rizikom vzniku poľadovice, padá tam mrznúce mrholenie. Hmla, prípadne mrznúce mrholenie s dohľadnosťou do 50 metrov je aj v oblasti Kremnice, Banskej Štiavnice a do 100 metrov v lokalitách Makov, Myjava, Švábovská stráň, Štrba, Iliašovce, Pastierske, Batizovce, Poprad a Námestovo. Cestári tiež upozorňujú, že na ceste II/526 v Kokave nad Rimavicou je miestami zľadovatený sneh do jedného centimetra.

Snehová pokrývka na horách je nízka

Snehová pokrývka v slovenských horách je nízka, vo väčšine pohorí nie je vyhlásené žiadne lavínové nebezpečenstvo. Malá hrozba pádu lavín, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí len v najvyšších polohách Vysokých a Nízkych Tatier. V utorok o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Utorkové dopoludnie môže poriadne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa - Radoslav)

Na severných a severozápadných a orientáciách sa ojedinele nachádzajú nafúkané snehové vankúše alebo dosky. Tie môžu podľa Kyzeka predstavovať nebezpečenstvo najmä v úzkych žľaboch a terénnych depresiách na strmých svahoch. "Snehová pokrývka je naďalej podpriemerná, preto sa v prípade uvoľnenia snehu vyskytnú iba splazy, alebo veľmi malé lavíny," konkretizoval s tým, že samovoľné alebo spontánne lavíny nepredpokladajú.

Vo vysokých polohách hôr pretrváva typické inverzné počasie. Od juhu prúdi teplý vzduch. "Teplota vzduchu stúpla na mínus štyri až plus dva stupne Celzia. Väčšinou fúkal čerstvý južný vietor o sile tri až 12 metrov za sekundu, vo Vysokých Tatrách len mierny do piatich metrov za sekundu. Za posledných 24 hodín nenapadol žiadny nový sneh. Vo vysokých polohách je ho celkovo do 30 centimetrov," doplnil Kyzek.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaHmlaMeteorológoviaVýstrahySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu