Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Najvyšší súd rozhodol: FOTO Pavol Rusko ide do väzby!

Pavla Ruska priviedli na Najvyšší súd, ktorý rozhoduje o jeho väzbe, so zalepenými očami. Zobraziť galériu (4)
Pavla Ruska priviedli na Najvyšší súd, ktorý rozhoduje o jeho väzbe, so zalepenými očami. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Obžalovaného Pavla Ruska v kauze zmeniek televízie Markíza v utorok večer zadržali. Polícia tak spravila potom, ako sa nedostavil na pojednávanie na Najvyšší súd, kde sa malo definiivne rozhodnúť o tom, či spolu s Marianom Kočnerom pôjdu do väzenia na dlhé roky. Rusko tvrdil, že ho neznáma osoba poliala neznámou látkou, pravdepodobne kyselinou.

Aktualizované o 13:29 

Obžalovaný Pavol Rusko ide do väzby. Rozhodol o tom Najvyšší súd na stredajšom pojednávaní. Rusko sa voči rozhodnutiu odvolal, rozhodovať bude preto opäť Najvyšší súd, avšak v inom zložení.

"Predsedníčka senátu 4T Najvyššieho súdu po vykonaní výsluchu zatknutého obžalovaného Pavla R. dospela k záveru, že u obžalovaného sú dôvody útekovej väzby dané a rozhodla o jeho vzatí do väzby. Väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradila. Obžalovaný Pavol R. bol zatknutý na základe príkazu na zatknutie, ktorý vydala predsedníčka senátu 4T Najvyššieho súdu," informovala Alexandra Važanová, hovorkyňa Najvyššieho súdu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta je presvedčený o veľkej relativite zranení, ktoré mal utrpieť obžalovaný Pavol Rusko v pondelok večer počas behu. "Konštatovanie lekárov o nemožnosti zúčastniť sa na hlavnom pojednávaní, som nikde nenašiel. Dnes už nepostačuje lekárska správa," zdôraznil Šanta médiám krátko pred začatím výsluchu Pavla Ruska na Najvyššom súde SR.

Súd rozhoduje o väzobnom stíhaní bývalého riaditeľa televízie Markíza. Šanta nevylúčil, že NS SR bude rozhodovať nielen o tom, že sa Rusko obštrukčne ospravedlnil z verejného zasadnutia, ale aj o návrhu prokurátora, že existuje obava úteku. Na výsluch sa dostavil aj obhajca Pavla Ruska - Marek Para.

Na bývalého šéfa Markízy a exministra Pavla Ruska bol tesne pred pojednávaním žalostný pohľad. Policajti ho priviedli s putami na rukách. Obidve oči mal zalepené a novinárom tvrdil, že vyšetrenie na pohotovosti odmietol preto, pretože ho oči boleli a s lekárom nevedel spolupracovať. PN-ku mu vystavil kontroverzný doktor Lipták, ktorý Ruska "podržal" aj v minulosti. 

Pavla Ruska zadržali! Noc strávil v policajnej cele: Súd rozhodne, či ostane vo väzbe

Ruskovi však zranenie zrejme neveril ani Najvyšší súd, pretože v utorok večer ho zadržali. Noc mal stráviť v nemocnici, kde ho strážili policajti. Tí ho potom priviedli aj na Najvyšší súd, ktorý od 11-tej hodiny rozhoduje o tom, či si Rusko na rozsudok počká vo väzbe. Súd totiž odročil pojednávanie na 12. a 13. januára.

Pavla Ruska priviedli na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Pavla Ruska priviedli na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

PN-ku obžalovaného spochybnili prokurátor Šanta aj právny zástupca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic. Obaja to pokladali za obštrukciu od obžalovaného. Lipšic navrhoval senátu NS SR vydanie príkazu na zatknutie a dodanie do väzby. Šanta dokonca tvrdil, že mal informácie o Ruskovom plánovanom úteku. 

Viac o téme: ZmenkyPojednávanieVäzbaNajvyšší súdPavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu