Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalší toxický HOAX na scéne: FOTO Matovič je jasnovidec, o koronavíruse vedel pred rokom!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič mal už pred rokom napísať na svoj facebookový profil status o koronavíruse. Dôkazom má byť fotografia monitoru počítača, na ktorej je zdieľaná spomienka zo 7. decembra 2019. Ide o podvod, hlási polícia.

Hoax má podľa polície vyše 1500 zdieľaní. "Snahou konšpirátorov je hľadať bludy všade, kde sa len dá. Obľúbený scenár hovorí o nadvláde vyvolených ľudí, ktorí vedeli o koronavíruse dopredu. Čo by malo byť ich cieľom, nevedno...." opísali na úvod príspevku.

Prečo ide v tomto prípade o podvod? Polícia pripomenula, že Facebook skutočne umožňuje zdieľať spomienku. "Teda status(y), ktorý ste uverejnili na deň presne pred rokom, dvoma a tak ďalej. Lenže takéto zdieľanie umožňuje len jeho autorom. Status z odfoteného monitora pochádza z iného zdroja, nie od premiéra, teda nejde o spomienku premiérovho Facebooku," ujasnili.

HOAX: PREMIÉR VEDEL O KORONE UŽ PRED ROKOM Snahou konšpirátorov je hľadať bludy všade, kde sa len dá. Obľúbený scenár...

Uverejnil používateľ Hoaxy a podvody - Polícia SR Pondelok 14. decembra 2020

V druhom bode ochrancovia zákona pripomenuli, že je technicky možné, že užívateľ XY si vytvoril screenshot z premiérovho statusu. "Zverejnil ho k sebe a teraz sa mu jeho status objavil ako spomienka spred roka. V tejto súvislosti však musíme podotknúť, že Facebook umožňuje užívateľom editovať statusy aj spätne. Výmena fotografie/screenshotu je jednoduchá," vysvetlili. 

Niekto teda mohol zverejniť "niečo" pred rokom a neskôr status nahradil screenshotom z Facebooku premiéra, aby to pôsobilo tak, že o koronavíruse vedel už dávno pred všetkými. Samotná fotografia monitoru a úprava statusu navyše pôsobí ako nepodarená fotomontáž.

"Posledný a najdôležitejší bod: premiér predmetný status zverejnil 24. marca 2020, o čom sa môžete presvedčiť priamo na jeho Facebooku," doplnila na záver polícia s dodatkom, že na základe kontroly môžu uviesť, že premiér tento status žiadnym spôsobom needitoval dodatočne, teda ako ho napísal, tak vyšiel a v takejto nezmenenej podobe je tam dodnes.

Teším sa na Slovensko, keď sa Corony zbavíme ... spoločne si zo zranenej krajiny urobíme malý raj v srdci Európy. #DámeToNebojte

Uverejnil používateľ Igor Matovic Utorok 24. marca 2020
Viac o téme: HoaxPolícia Igor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu