Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matovič sa po vyjednávacej 21-hodinovke vrátil z Bruselu: VIDEO Takto to dopadlo s eurofondami a klímou!

Igor Matovič po návrate zo summitu EÚ Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič po návrate zo summitu EÚ (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič trávil 10. a 11. december mimo územia Slovenska. Nachádzal sa totiž na summite v Bruseli, ktorý sa prevažne venoval klimatickým zmenám do roku 2030 a tiež eurofondom v rámci pomoci krajinám po koronakríze. Po návrate na letisko informoval verejnosť o všetkých dôležitých záveroch z rokovania, ktoré trvali nepretržite vyše 21 hodín.

Najskôr skepsa, potom padla dohoda

"Keď som do Bruselu odchádzal, tak som bol pesimistický naladený, lebo som sa obával, že viaceré vážne témy sa nedohodnú," priznal Matovič po návrate. "Potom prišla dohoda, že rysuje sa dohoda medzi Maďarskom a Poľskom. Nakoniec tá dohoda sa potvrdila a všetci sme boli šťastní, že sa odblokovali finančné prostriedky pre ostatné krajiny EÚ," potvrdil Matovič informáciu, že peniaze z fondu obnovy už viac kvôli Maďarsku a Poľsku nebudú blokované.

Matovič sa po vyše 21-hodinovom rokovaní vrátil z Bruselu (Zdroj: Topky/Maarty)

Po odblokovaní prišla na rad iná téma

Podľa Matoviča boli nakoniec všetci víťazmi. "Treba predstaviť plán obnovy aj za Slovensku a predložiť ho do Bruselu a postupne môžu tieto prostriedky začať pritekať aj k nám," dodal Matovič. "Tým pádom, že táto téma bola vyriešená, najväčší priestor dostala najvážnejšia téma - opatrenia na riešenie klimatickej krízy a zmien, ktorých sme svedkami," pokračoval Matovič s tým, že krajiny vrátane Slovenska sa zaviazali do roku 2030 znížiť emisie o viac ako 40 % od roku 1990.

Igor Matovič po návrate
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Tu bola snaha dohodnúť sa na výrazne vyššom znížení emisií," povedal Matovič, čím nakoniec aj v statuse potvrdil, že napokon išlo o zníženie 55%. Premiér deklaroval, že na samite tlmočil aj petíciu, ktorá sa realizovala na Slovensku s tým, aby bol cieľ ešte vyšší. "Môžeme snívať viac, ale toto je taká realita, čo vieme aj objektívne dosiahnuť," dodal. Pripustil, že Slovensko to bude stáť ročne približne 1 miliardu eur investícií do ekologickejších technológií. EÚ sa tak podľa neho môže stať ekologickým lídrom sveta.

Významné podľa neho bude aj to, aby sme si zachovali možnosť, akou cestou pôjdeme k znižovaniu emisií. "Už dnes vyrábame druhé najväčšie množstvo elektriny z jadrových zdrojov a po dostavbe a spustení Mochoviec predbehneme aj lídra v Európe, a to Francúzsko," zdôraznil. Za dôležité preto považoval zastať sa jadra, v čom bolo silným spojencom práve Francúzsko.

Vzťahy s Tureckom

Matovič informoval tiež o tom, že lídri sa v prípade Turecka dohodli na sankciách a na odvážnom a tvrdom postoji voči tejto krajine. Podľa neho by bolo potrebné vyvinúť iniciatívu na poctivé rozhovory s tureckým prezidentom.

V súvislosti s brexitom stále verí, že sa podarí dohodnúť. Stav v rámci V4 komentoval slovami, že ako krajiny sme si geograficky blízke a v niektorých veciach aj ľudsky. "Nebudeme otrokmi V4, ale, samozrejme, keď treba podporiť a je to správna vec, tak podporíme," ubezpečil premiér. Distribúcia vakcín v rámci EÚ bude podľa neho "vzorom spolupráce". Doplnil, že začať by sa s ňou mohlo v horizonte jedného mesiaca.

Zareagoval aj rezort diplomacie

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR víta dohodu lídrov o európskom rozpočte a Fonde obnovy. Obidva nástroje predstavujú dôležitý impulz pre obnovu európskej ekonomiky postihnutej dôsledkami globálnej pandémie. Dohoda je víťazstvom všetkých členských štátov a predovšetkým občanov Slovenska a celej Európskej únie.

Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka: „Dohoda je dobrou správou pre EÚ. Ako sme tvrdili od začiatku, o princípe právneho štátu sa v EÚ nedá vyjednávať, a to ani prostredníctvom veta. Dosiahnutý kompromis totiž nič nemení na podmienení čerpania prostriedkov EÚ dodržiavaním právneho štátu. Nedochádza k žiadnej zmene príslušnej  legislatívy a zaradenie Európskeho súdneho dvora do celého procesu, princíp právneho štátu a ochranu EÚ zdrojov pred zneužívaním, výrazne posilňuje. Preto túto úpravu ako súčasť  dohody vítame.“

„Veľmi si vážim postoj premiéra SR Igora Matoviča, ktorý sa postavil za právny štát v EÚ, pretože je to jeho kľúčová agenda aj doma. Jeho postoj jednoznačne ocenili mnohí lídri v EU. Igor Matovič posilnil postavenie SR v EÚ a aj vo V4. Ďakujem mu za to,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Viac o téme: Klimatické zmenyRokovanie Igor MatovičBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu