Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Eduard Heger: Smerujeme k tomu, aby sme koncom apríla predložili finálny návrh plánu obnovy EK

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Implementácia plánu obnovy bude najväčšou výzvou vlády. Netreba si naháňať politické body, ľudia očakávajú, že koalícia bude kompaktná. Politická zhoda pritom bude pri pretavení plánu obnovy do reality dôležitá.

V rámci online diskusie k plánu obnovy to uviedol minister financií Eduard Heger (OĽANO). Ubezpečil, že Slovensko smeruje k tomu, aby 30. apríla finálny návrh plánu obnovy predložilo Európskej komisii (EK). Šéf rezortu financií skonštatoval, že pravidelne komunikuje s Komisiou o pláne obnovy pre Slovensko. Keď bude mať plán jasné kontúry, dokument by mal podľa Hegera prejsť aj cez medzirezortné pripomienkové konanie a vládu. Verí, že konkrétne opatrenia a sumy predstavia čoskoro.

Heger priblížil, že plán obnovy by mal byť aj cestou, ako zvýšiť kvalitu života na Slovensku na úroveň Európskej únie (EÚ). "Chceme, aby sa z EÚ stal konkurencieschopnejší partner v globálnom meradle," dodal. Vízia Slovenska podľa Hegera zahŕňa tri oblasti. Jednou z nich je inovatívna ekonomika založená na investíciách do vedy, výskumu, zelenej a digitálnej ekonomiky, ďalšími sú moderný štát a zdravá krajina.

Plán obnovy a odolnosti Slovenska sa zameriava na päť oblastí, a to zelenšie a čistejšie Slovensko, kam by malo ísť 1,9 miliardy eur, zdravý život s prostriedkami v objeme 1,45 miliardy eur, efektívny štát a digitalizácia v hodnote 950 miliónov eur, na lepšie vzdelanie by malo ísť 850 miliónov eur a na konkurencieschopné a inovatívne Slovensko 700 miliónov eur. Minister zdôraznil, že pri pláne obnovy sú dôležité investície, ale aj reformy.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v súvislosti so zamestnanosťou vyhlásil, že súčasťou dohody s automobilkou Volkswagen je, že približne polovica ľudí, ktorých by potrebovali, by mala pochádzať z radov dlhodobo nezamestnaných.

Viac o téme: NávrhPredloženieEurópska komisiaEduard HegerKoronakrízaPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu