Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakaná dráma tesne pred vymenovaním generálneho prokurátora Žilinku: Prezidentka nakoniec názor nezmenila

Prezidentka Zuzana Čaputová nakoniec Maroša ŽIlinku vymenovala. Zobraziť galériu (17)
Prezidentka Zuzana Čaputová nakoniec Maroša ŽIlinku vymenovala. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Maroš Žilinka, ktorý bol zvolený parlamentom za nového generálneho prokurátora a bol dnes tiež v prezidentskom paláci Zuzanou Čaputovou do tejto funkcie vymenovaný, mal ešte veľmi krátko pred týmto úkonom na sebe tieň podozrenia, že za jeho meno bolo lobované vo vládnej koalícii. Počas dnešného dňa odhalil viac informácií práve minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík a rovnako tak aj poslanec Ondrej Dostál, ktorý má o Žilinkovom mene už dlhšie pochybnosti a ani zaňho nehlasoval.

VIDEO Maroš ŽIlinka po vymenovaní za generálneho prokurátora

Podľa nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku zaňho podnikateľ Michal Gučík neloboval (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pán Gučík za mňa neloboval, išlo len o technickú záležitosť, lebo som nemal kontakt na Sulíka, hovorí Žilinka

"Ja som ani na verejnom vypočutí ani nikdy inokedy neklamal. Odpovedal som na všetky otázky veľmi otvorene a môžem len zopakovať, že nikdy som sa u žiadneho poslanca či koalície alebo opozície neuchádzal a ani neloboval za podporu. Stretnutie s pánom Sulíkom pán podpredseda vlády a pán predseda SaS veľmi jasne dnes vysvetlil na tlačovej konferencii a nemám k tomu čo dodať. Toto stretnutie som začal vetou: Ďakujem veľmi pekne za možnosť stretnúť sa a neprišiel som, aby som od vás niečo žiadal," hovorí Žilinka.

"Ja som len zabezpečoval, len akým spôsobom sa dostať k pánu Sulíkovi, lebo som nemal naňho kontakt. Pán Gučík len dohadoval toto stretnutie lebo, opakujem, som na neho nemal kontakt," vysvetľoval Žilinka s tým, že išlo čisto len o technickú stránku.

V znamení leva

"Ujímam sa funkcie generálneho prokurátora v orgáne, o ktorom som presvedčený, že môže byť budovaný ako dôveryhodná inštitúcia, ktorá vždy bude stáť na strane zákona, spravodlivosti a ochrany verejného záujmu. Orgánu, ktorý nebude vzbudzovať pochybnosti o tom, či sú tu rovní a rovnejší," povedal.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Budovať chce prokuratúru ako transparentnú inštitúciu. Tvrdí, že prokurátorov, ktorí budú striktne bdieť nad dodržiavaním zákonnosti a vykonávať si svoje povinnosti svedomito, bude chrániť ako lev. "Tých, ktorí si svoje povinnosti plniť nebudú, aj voči ním budem postupovať ako lev," poznamenal Žilinka.

Organizačné zmeny, ktoré plánuje spustiť na Generálnej prokuratúre SR, majú podľa Žilinku prispieť k zjednoteniu trestnej politiky, zefektívneniu činnosti prokuratúry i efektívnejšiemu využitiu potenciálu jednotlivých prokurátorov. V krátkej dobe plánuje zmeny aj na Úrade špeciálnej prokuratúry. Boj proti korupcii, nečestnému konaniu, zneužívaniu moci a závažnej ekonomickej kriminalite budú patriť podľa jeho slov k prioritám.

Žilinkove kroky by mali byť transparentné

Kroky nového generálneho prokurátora by mali byť transparentné a jednoznačné v záujme spravodlivosti a navrátenia dôvery v prokuratúru. Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) po vymenovaní Maroša Žilinku za generálneho prokurátora.

VIDEO Brífing ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej po vymenovaní Žilinku

Ministerka Mária Kolíková sa vyjadrila k informáciám okolo osoby Maroša Žilinku (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kolíková popriala Žilinkovi veľa síl a odvahy, aby vrátil dôveryhodnosť prokuratúre ako kľúčovému orgánu pri stíhaní podozrivých osôb. "Osobitne teraz na Slovensku, keď čelíme množstvu káuz, ktoré sa týkajú korupcie predstaviteľov štátu na najvyšších pozíciách," povedala. Podľa ministerky je nevyhnutné, aby osoba generálneho prokurátora bola tou, v ktorú majú ľudia dôveru.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na tému vymenovania námestníkov na generálnej prokuratúre (GP) Kolíková so Žilinkom nekomunikovala. V súvislosti s medializovanými informáciami o angažovaní sa podnikateľa Michala Gučíka za Žilinkovo zvolenie medzi poslancami ministerka reagovala, že nech sa u akéhokoľvek verejného funkcionára preukáže, že klame, tak to spochybňuje jeho osobu. Nepovažuje to za šťastné, že v deň jeho zvolenia sa riešia tieto veci. Kolíková zároveň deklarovala, že o podpore strany Za ľudí nehovorila pri žiadnom kandidátovi na post generálneho prokurátora.

Je teraz na Žilinkovi, aby prvky nekultúrnosti z prokuratúry zmizli, píše Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová svoj zámer vymenovať Žilinku do funkcie odôvodnila aj v statuse na sociálnej sieti. Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa krátko pred vymenovaním stretla so Žilinkom. Medializované informácie vysvetlil a hlava štátu jeho vysvetlenie považovala za dostatočné, preto sa rozhodla pristúpiť k menovaniu, tlmočil stanovisko hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Premiér nechce, aby bol Žilinka niekedy niekomu zaviazaný

Na vymenovanie Žilinku už z Bruselu reagoval aj premiér Igor Matovič, ktorý nechce, aby bol nový generálny prokurátor niekomu zaviazaný.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Je to škoda, odkazuje vicepremiérka Remišová

Už oveľa menej nadšená je vicepremiérka pre investície Veronika Remišová zo Za ľudí, ktorá otvorene kritizuje postoje SaS a mali inú predstavu o generálnom prokurátorovi. "Strana Za ľudí od začiatku pri voľbe presadzovala najkvalitnejších kandidátov, ktorí však u ostatných strán nezískali dostatočnú podporu," píše Remišová.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Aktualizácia 13:04

Prezidentka Zuzana Čaputová nakoniec Maroša Žilinku do funkcie vymenovala.

"Želám si, aby dnešný deň bol pamätný a aby sa o ňom v dejepise učili, že začali nové časy pre generálnu prokuratúru," hovorí v príhovore prezidentka. "V 90. rokoch táto inštitúcia fungovala ako štát v štáte, ktorej dôsledky vidíme dodnes," pokračuje, pričom spomenula policajné akcie Očistec, Božie Mlyny či Judáš. "Dlhé roky sa tu uplatňoval zákon inak voči vplyvným ľuďom a obyčajným občanom," hovorí Čaputová. Táto éra sa podľa prezidentky musí skončiť do dôsledkov, aby sa už nikdy nemusela opakovať.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ešte ako uchádzač o kandidatúru ste vyhlásili, že došlo k personálnemu zaplieneniu prokuratúry. A dodali ste, že aj voči prokurátorovi, ktorý nie je hoden prokurátorského talára, je potrebné vždy postupovať v zmysle zákona. Toto vaše stanovisko plne podporujem. Tak ako je nevyhnutné vyvodzovať zodpovednosť voči tým, ktorí zlyhali,  je rovnako nevyhnutné, aby sa to dialo zákonným a spravodlivým spôsobom. Cieľom teda musí byť ozdravenie prokuratúry. Lenže ani ním sa vaša misia nevyčerpáva," hovorí v príhovore Čaputová.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vaša nestrannosť je dôležitá, odkázala Žilinkovi

Prezidentka nevynechala ani pochybnosti, ktoré okolo Žilinkovej osoby počas vypočutia rezonovali. "V súvislosti s témou, ktorá sa objavila pri vašom vypočutí v parlamentnom výbore  a rezonovala aj po ňom, chcem ešte spomenúť užitočnú zásadu: Je dôležité, aby prokurátor nielen bol nestranný a nepodliehal vplyvom okolia, ale aby sa takým aj javil. Očakávame, že ako generálny prokurátor budete tejto zásade bez výnimiek verný," odkázala Žilinkovi prezidentka.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Počas dnešnej tlačovej konferencie sa totiž sám Richard Sulík priznal k tomu, že v lete mu ohľadom kandidatúry Maroša Žilinku telefonoval vplyvný podnikateľ a herec Michal Gučík s tým, či by ho nemohol prijať. Sám Sulík to ale za lobing nepovažuje, pretože by ho vraj prijal aj bez Gučíkovho telefonátu, rovnako sa Sulík stretol aj s inými kandidátmi. Menoval napríklad Jana Šantu.

Sulík na tom nevidí nič zlé

Stretnutie popísal Sulík na tlačovom brífingu. "Áno, sa pánom Gučíkom sa poznám. Stretol som sa s ním niekoľkokrát preto lebo, bol v istej funkcii v TA3. Možno 3 alebo 4-krát som sa s ním stretol. Vykáme si. Poznám ho niekoľko rokov. Asi 5 alebo 6. Mal som s ním niekoľko stretnutí. Pán Gučík mi niekedy v lete volal a spýtal sa, či by som mohol prijať Maroša Žilinku. Ja som na to odpovedal, že mi volá zbytočne, pretože keby mi zavolal sám pán Žilinka, tak ho prijmem rovnako a to bol celý telefonát. To sa určite nedá nazvať lobovaním. Proti tomu ja nič nemám, pán Žilinka sa prišiel predstaviť predsedovi koaličnej strany. Na tomto ja nevidím vôbec nič zlé," povedal dnes na tlačovej konferencii Sulík.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)
 

Rozpísal sa aj ďalší poslanec SaS

K tomuto mal čo povedať aj poslanec SaS a predseda OKS Ondrej Dostál, ktorý už pred hlasovaním nesúhlasil s tým, aby sa generálnym prokurátorom stal Maroš Žilinka a tiež zaňho nehlasoval. "Áno, toto som myslel, ale vďaka tomu, že som osloveného vplyvného politika, ktorého Gučík oslovil v súvislosti s kandidatúrou Žilinku, nemenoval, som sa dnes dozvedel, že existuje aj ďalší vplyvný politik, ktorého tiež nebudem menovať a ktorého tiež oslovil Gučík v súvislosti s kandidatúrou Žilinku," píše Dostál, ktorý hlasoval za Tomáša Honza.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál)

Podľa Šeligu Žilinka na vypočutí klamal a vyzýva prezidentku na odklad vymenovania

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby odložila vymenovanie Maroša Žilinku do funkcie generálneho prokurátora až do momentu, kým sa nejasnosti okolo jeho tvrdení nevysvetlia.

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Jám Zemiar)

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga - Za ľudí)

K tomu, že Žilinka nehovoril pravdu sa priklonil aj Dostál, ktorý hovorí, že klamal v dvoch dôležitých veciach. "1. Poprel, že by sa jeho priateľ Michal Gučík nejako angažoval v prospech jeho zvolenia za generálneho prokurátora. 2. Poprel, že by o ňom Kaliňák v predchádzajúcom volebnom období uvažoval ako o možnom nástupcovi Dušana Kováčika na poste špeciálneho prokurátora," píše Dostál.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál)

K vymenovaniu malo dôjsť už dnes poobede

Prezidentka má Žilinku menovať práve dnes. Doteraz nie je isté, či k vymenovaniu skutočne dôjde. Túto otázku sme položili aj hovorcovi paláca Martinovi Strižincovi, no zatiaľ nereagoval.

Nečakaná dráma tesne pred
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Gučík sa mal angažovať v prospech jeho zvolenia

Žilinka mal na verejnom vypočutí kandidátov na funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR poprieť, že by sa podnikateľ Michal Gučík angažoval v prospech jeho zvolenia. Podľa Šeligu i poslanca Ondreja Dostála (SaS) nehovoril pravdu. Žilinka sa v lete stretol s predsedom SaS Richardom Sulíkom, požiadať o stretnutie mal Gučík.

Podnikateľ Michal Gučík
Zobraziť galériu (17)
Podnikateľ Michal Gučík  (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

"Na vypočutí kandidátov na generálneho prokurátora som sa spýtal pána Maroša Žilinku, či rokoval s niekým v rámci koalície o svojej podpore pri voľbe na generálneho prokurátora. Dnes sa ukázalo, že Maroš Žilinka klamal, klamal keď hovoril, že za neho pán Gučík neloboval - dnes je potvrdené, že mu vybavoval stretnutie u Sulíka.  Rovnako na priamu otázku, či rokoval pán Žilinka s niekým z koalície klamal - dnes Sulík potvrdil, že sa stretli a rozprávali sa," napísal Šeliga na sociálnej sieti.

Viac o téme: Richard SulíkOndrej DostálMichal GučíkMaroš ŽilinkaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu