Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Spor prezidentky a premiéra: Matovič hovorí o veľkej prehre! Podľa Čaputovej sa zbavuje zodpovednosti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Maarty, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič dnes spolu s ministrami oznámil finálnu verziu nových opatrení. Uviedol však, že prehral boj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hlava štátu uviedol, že Matovič sa snaží prehadzovať zodpovednosť na druhého.

Matovič dnes na tlačovke k sprísneným opatreniam a lockdownu priznal prehru v boji s prezidentkou. Ide najmä o otázku presadenia plošného testovania ako alternatívy lockdownu. Prezidenta v reakcii na jeho slová povedala, že to vníma ako prehadzovanie zodpovednosti. 

Priznávam prehru

Uviedol to v súvislosti s odlišnými postojmi s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou i prístupom k nákupu antigénových testov zo strany ministerstva hospodárstva. "Priznávam prehru, najmä s pani prezidentkou, ktorá robila všetko preto, aby (prvé) plošné testovanie neprebehlo, napriek tomu ho ozrbojené sily zorganizovali na jednotku. Následne vyzývala na to, že keď bude nejaké plošné testovanie, tak aby bol dobrovoľné a de facto vyriekla ortieľ nad decembrovým testovaním," povedal.

Matovič o Čaputovej (Zdroj: Topky/Maarty)

Ministra hospodárstva Richarda Sulíka zasa kritizoval v súvislosti s nákupom antigénových testov, ku ktorému jeho rezort zaviazala vláda. "Viete, ako to dopadlo, stále sa vyhovára," uviedol premiér, pričom upozornil, že prvý nákup veľkého objemu dokázala, na rozdiel od Sulíkovho rezortu, sprocesovať Správa štátnych hmotných rezerv SR rýchlo.

Protivietor bol silný

Realita a znemožnenie plošného testovania znamená pre Matoviča podľa jeho slov rozplynutie sna. "Mal som sen, ktorý by bol možno nepríjemný, no pre ľudí a pre ekonomiku menej bolestivý. Protivietor bol ale silný, keď sa na jeho čelo postaví prezidentka a minister hospodárstva," uviedol premiér s tým, že teraz ostáva "lockdown, po ktorom volala prezidentka".

Spor prezidentky a premiéra:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Nasledujúce týždne nepôjdeme cestou, ktorou som túžil ísť ja, pôjdeme cestou, ktorú zastávala najväčšia autorita štátu, prvý ústavný činiteľ a ja čestne priznávam, že tento boj som prehral," povedal premiér. "Prehral som, aj taký je politický život." Matovič uviedol, že prehral boj o použitie plošného testovania ako alternatívy testovania. 

Prezidentka vníma výroky premiéra ako snahu prehodiť zodpovednosť 

Prezidentka Zuzana Čaputová vníma výroky premiéra ako snahu prehodiť zodpovednosť za svoje rozhodnutia na niekoho iného. Podotkla, že s predsedom vlády žiadny súboj neviedla, ani sa nevyjadrovala proti testovaniu na ochorenie COVID-19, uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. "Prezidentka žiaden súboj s premiérom neviedla. Nikdy sa nevyjadrovala proti testovaniu. Apelovala na to, aby ľuďom nebolo hrozené sankciami," zdôraznil Strižinec.

Prezidentka podľa neho verí, že krízový štáb obmedzenie mobility navrhol po zrelej úvahe a v súlade s odporúčaniami odborníkov. "Po tom, čo nie sú nakúpené testy a epidemiologická situácia na Slovensku sa výrazne zhoršuje, je avizované obmedzenie mobility očakávané rozhodnutie," doplnil Strižinec.

Viac o téme: SporIgor MatovičZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu