Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obrovský zásah v Pente: Čakali aktívny odpor! Polícia vysvetľuje nasadenie 50 ozbrojených kukláčov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Nasadenie síl i spôsob zásahu polície pri zadržaní Jaroslava Haščáka vzišiel z aktuálnej operatívnej situácie, ktorá bola podmienená vyhodnotením informácií o osobách a priestoroch, kde sa mal zásah uskutočniť.

Vysvetľuje to polícia na sociálnej sieti, pričom prostredníctvom stanoviska vedúcej tímu Gorila pripomína, že sa zásah odohral v členitom administratívnom priestore s viacerými únikovými východmi i vlastnou ozbrojenou bezpečnostnou službou, rovnako bol "odôvodnený predpoklad, že bude zo strany osôb nachádzajúcich sa v budove kladený aktívny odpor".

AKTUÁLNE Súd rozhodol v prípade Jaroslava Haščáka: Finančný žralok ide do väzby

Polícia poukazuje tiež na to, že prehliadka nebytových priestorov je podľa Trestného poriadku zákonným nástrojom, ako zabezpečiť dôkazy do trestného konania, preto jej spôsob vykonania musí zodpovedať naplneniu účelu konania. V prípade použitia donucovacích prostriedkov upozorňuje polícia na zákonom ustanovené striktné vymedzenie.

"Zadržaná osoba J. H. bola po vykonaní bezpečnostnej prehliadky, keďže k jej zadržaniu došlo v budove Prezídia Policajného zboru. V tomto konkrétnom prípade vzhľadom na vyššie uvedené, ako i celkové vyhodnotenie bezpečnostných rizík neboli splnené podmienky na použitie pút ako donucovacích prostriedkov proti zadržanej osobe," uvádza polícia, vysvetľujúca, že o spôsobe zásahu a použití príslušníkov útvaru osobitného určenia (Lynx Commando) rozhodla vedúca špecializovaného tímu ako veliaca akcie.

Obrovský zásah v Pente:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

K zdržaniu Jaroslava Haščáka, spolumajiteľa spoločnosti Penta, došlo v utorok 1. decembra v sídle spoločnosti v bratislavskej Petržalke. Haščáka zadržali a obvinili z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Špecializovaný trestný súd rozhodol v sobotu (5. 12.) o jeho väzobnom stíhaní. Rozhodnutie nie je zatiaľ právoplatné, Jaroslav Haščák voči nemu podal sťažnosť na Najvyšší súd SR.

Obrovský zásah v Pente:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"V utorok k nám do Penty vtrhla protiteroristická jednotka so samopalmi, ktorá obsadila dve naše poschodia, postavila zamestnancov k stene a mierila na nich zbraňami,... Asi nikomu netreba vysvetľovať, že nikto z nás nebol ozbrojený či nebezpečný a že v Pente pracujú slušní ľudia, ktorí si v ten deň len vykonávali svoju každodennú prácu. Napriek tomu sme všetci hrdí na to, že pracujeme v Pente a to aj napriek tomu, že sme si museli prejsť týmito nepríjemnými udalosťami, ktorými polícia chcela demonštrovť svoj moc," napísala jedna zo zamestnankýň, ktoré pracujú v Pente na sociálnej sieti. K príspevku pridala odkaz aj na jedno z médií, ktoré Penta vlastní a na ktorom bolo zverejnené video zo zásahu.

Viac o téme: Jaroslav HaščákPentaNAKADigital Park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu