Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodičku v Košiciach podporovala v nenosení rúška: Kontroverzná advokátka bude čeliť disciplinárnemu konaniu

Advokátka rodičku podporovala v tom, aby si nenasadila rúško. (Ilustračné foto) Zobraziť galériu (3)
Advokátka rodičku podporovala v tom, aby si nenasadila rúško. (Ilustračné foto) (Zdroj: TASR – František Iván/Getty Images)

BRATISLAVA - Ešte v októbri Slovensko šokoval incident v košickej nemocnici, kde si rodička pred pôrodom odmietala nasadiť si rúško aj test na koronavírus. Cez telefón ju podporovala právnička, ktorá už v minulosti prejavila odpor voči opatreniam proti šíriacej sa nákaze. Advokátka bude čeliť disciplinárnemu konaniu.

Slovenská advokátska komora začala disciplinárne konanie s advokátkou Adrianou Krajníkovou, známou z októbrového incidentu v košickej univerzitnej nemocnici.

Dôvodom je podozrenie z porušovania viacerých ustanovení zákona o advokácii a advokátskeho poriadku. Informoval o tom poslanec Národnej rady SR Ján Benčík, ktorý v tejto súvislosti podával na komoru podnet.

Poslanec Ján Benčík
Zobraziť galériu (3)
Poslanec Ján Benčík  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanec poukázal na šírenie nebezpečných hoaxov

Poslanec poukazoval na vyjadrenia advokátky zozbierané zo sociálnych sietí i rozhovorov. Podľa poslanca v nich išlo o šírenie nebezpečných hoaxov v súvislosti s ochorením COVID-19, ktoré môžu mať negatívny dosah na zdravie a život obyvateľov.

Vzhľadom na nebývalý úspech u fanúšikov JUDr. Krajníkovej, ešte raz a naposledy. Tešíme sa na ich kultivované a fundované komentáre a správy. Sľubujem, že budú promptne zverejnené na tejto stránke.

Uverejnil používateľ Ján Benčík - Za ľudí Sobota 5. decembra 2020

Poslanec mal zároveň podozrenie "na ohýbanie faktov a práva" a zavádzanie ľudí mylnými právnymi radami bez upozornenia na akékoľvek riziká. Poukázal tiež na podozrenie zo znevažovania advokátskeho stavu "nevhodným, agresívnym a vulgárnym slovníkom".

Sťažnosti preveruje komisia

Hovorkyňa SAK Alexandra Donevová uviedla, že sťažnostné aj disciplinárne konanie je neverejné a podlieha zákonnej povinnosti mlčanlivosti. Komora už v lete žiadala Ministerstvo spravodlivosti SR o predloženie zmeny zákona o advokácii. "Kým zákon nebude zmenený, je možné o postupe vo veci informovať len sťažovateľov," vysvetlila.

Sťažnosti na advokátov preveruje Revízna komisia SAK. Ak uzná možné porušenie, podá návrh na začatie disciplinárneho konania voči advokátovi. Informáciu o tom doručuje sťažovateľovi. Porušenie advokátskych predpisov alebo advokátskej etiky môže konštatovať len disciplinárny senát komory. Advokátovi môže uložiť sankciu od napomenutia cez peňažnú pokutu až po vyčiarknutie zo zoznamu advokátov.

Škandál na košickej gynekológii: Rodička odmietla rúško aj test, cez telefón ju burcovala právnička

Rozhodovanie disciplinárneho senátu prebieha podobne ako napríklad súdne pojednávanie. "V priemere takéto konania u nás trvajú do právoplatného disciplinárneho rozhodnutia rádovo do šiestich mesiacov, záleží to však od mnohých faktorov," doplnila Donevová.

Advokátka je známa z októbrového incidentu v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura, keď nastávajúca rodička niekoľko hodín odmietala rešpektovať pokyny lekárov týkajúce sa prevencie nového koronavírusu. Rodičku vtedy cez telefón inštruovala spomínaná advokátka.

Viac o téme: PrávničkaDisciplinárne konanieKrajníková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu