Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Škandál na košickej gynekológii: Rodička odmietla rúško aj test, cez telefón ju burcovala právnička

Univerzitná nemocnica Luisa Pasteura v Košiciach Zobraziť galériu (6)
Univerzitná nemocnica Luisa Pasteura v Košiciach (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Rodička v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice si odmietala dať rúško a absolvovať test na ochorenie COVID-19. Personál k nej napokon pristupoval v ochranných oblekoch a pôrod našťastie prebehol bez komplikácií. Zasahovať však musela polícia a všetko bude mať pravdepodobne právnu dohru.

Ženu (19) prijali na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v piatok večer. Odmietla akceptovať obmedzenia súvisiace aj so zabezpečením ochrany iných pacientov a zdravotníckeho personálu.

„Zdravotnícky personál, z dôvodu zachovania preventívnych epidemiologických opatrení, pristupoval k pacientke v špeciálnom osobnom ochrannom oblečení. Riziko nákazy vzhľadom na absenciu testovania nebolo možné vylúčiť,“ vysvetlila Monika Krišková z komunikačného oddelenia nemocnice.

Košická nemocnica plánuje podniknúť právne kroky. (ilustračné foto)
Zobraziť galériu (6)
Košická nemocnica plánuje podniknúť právne kroky. (ilustračné foto)  (Zdroj: TASR/František Iván)

Právnička na telefóne

Pacientka podľa slov Kriškovej celé hodiny odmietala komunikovať s lekármi a ostatným službukonajúcim personálom, ktorý ju poučil o aktuálnom poskytovaní zdravotnej starostlivosti. „Pacientka komunikovala prostredníctvom mobilného telefónu len prostredníctvom svojej právnej zástupkyne, ktorá ju motivovala vo vytrvaní 'nenosenia rúška' a podobne,“ spresnila UNLP.

Krišková dodala, že rodička odmietla aj možnosť jej prijatia bez testu na nový koronavírus s tým, že z dôvodu preventívnych opatrení bude izolovaná a personál bude pracovať v osobných ochranných pracovných prostriedkoch. Podľa nemocnice bola situácia mimoriadne nepríjemná, stresujúca a vyčerpávajúca pre pacientku a jej dieťa, ale aj pre zdravotníkov, ktorí denne s nasadením vlastného zdravia poskytujú zdravotnú starostlivosť všetkým pacientom.

Rodička odmietala komunikovať inak, ako cez právničku. (ilustračné foto)
Zobraziť galériu (6)
Rodička odmietala komunikovať inak, ako cez právničku. (ilustračné foto)  (Zdroj: Getty Images)

„V nočných hodinách sa podarilo vysvetliť pacientke priebeh pôrodu na piatom poschodí spolu s poučením, že personál k nej bude pristupovať v ochranných prostriedkoch a oblekoch a aj pôrod bude vedený v tomto režime. Nakoniec pacientka súhlasne prejavila vôľu, podpísala súhlas s hospitalizáciou a bola prijatá v zvýšenom hygienicko-epidemiologickom režime,“ dodala Krišková s tým, že pacientka v nedeľu porodila zdravé dieťa.

Na internete koluje nahrávka

Spomínaná právna zástupkyňa rodičky na sociálnej sieti ešte 24. októbra zverejnila zostrih niekoľkých nahratých telefonických hovorov. Jej príspevok zdieľalo viac než 25-tisíc ľudí. Na adresu nemocnice Krajníková napísala, že "dohra bude pred súdom a v trestnom konaní." Informovala aj o snahe testovať novorodenca, čo mamička podľa nahrávky taktiež odmietla.

Právna zástupkyňa nahrávku z komunikácie zverejnila na sociálnej sieti.
Zobraziť galériu (6)
Právna zástupkyňa nahrávku z komunikácie zverejnila na sociálnej sieti.  (Zdroj: Reprofoto:Facebook/Dr. Adriana Krajníková)

Prípad už okomentoval kontroverzný poslanec Ľuboš Blaha či komisárka pre deti Viera Tomanová. Krajníkovej vyjadrili podporu. "Stresovanie rodičky bolo znásobené aj privolaním dvoch príslušníkov Policajného zboru SR, ktorí mali podľa všetkého riešiť údajný (právne neexistujúci) priestupok matky," vyjadrila sa Tomanová v stanovisku.

REAKCIA NA VYJADRENIA P. KRAJNÍKOVEJ A ĽUBOŠA BLAHU Pacientka, ktorá sa odmietla testovať na COVID-19, odmietala...

Uverejnil používateľ Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice Nedeľa 25. októbra 2020

Podľa nemocnice však právna zástupkyňa rodičky postupovala v celom prípade mimoriadne neštandardným spôsobom, ktorý komplikoval celý proces prijatia a pôrodu pacientky, ako aj prácu zdravotníkov. Na zdokumentovanie situácie pre nerešpektovanie opatrení pri ohrození verejného zdravia privolali práve preto aj políciu. UNLP plánuje podniknúť právne kroky.

"Vzhľadom na to, že sa prostredníctvom sociálnych sietí šíri výzva na organizovanie protestov v súvislosti s týmto prípadom, UNLP Košice kontaktovala policajné zložky, aby boli v areáli nemocnice dôsledne dodržané opatrenie núdzového stavu," dodala nemocnica na svojej facebookovej stránke.

Rúško odmietala aj v súdnej sieni

Spomínaná advokátka Adriana Krajníková však neprejavila odpor voči platným opatreniam po prvýkrát. Košický Korzár prednedávnom informoval, že Krajníkovú vyviedli zo súdu preto, že si odmietla nasadiť rúško. Prípadom sa momentálne zaoberá Slovenská advokátska komora. Krajníkovej hrozí pokuta od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.

Povinnosť mať prekryté dýchacie cesty totiž platí v súčasnej situácii aj na súdoch. "Súdne siene nie sú bezpečné, advokát sa nakazil na pojednávaní," informovala 20. októbra SAK na svojom webe. 

Krajníková si však rúško odmietala nasadiť aj po opakovaných výzvach. V súdnej sieni argumentovala, že pod rúškom má "mučivé pocity" a nové pandemické opatrenia nemieni rešpektovať. Advokátku, ktorá sama odísť odmietala, napokon vyprevadila z budovy justičná stráž.

Odsúdeniahodné, reagovala ministerka spravodlivosti

K prípadu sa už vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „Pri advokátoch, ako aj pri ostatných právnických profesiách je namieste vyžadovať veľmi prísne nielen dodržiavanie princípov práva, ale aj etického kódexu. Šírenie dezinformácií o ochranných opatreniach tykajúcich sa pandémie je hrubo za hranicou takého správania, ktoré by sme od advokáta očakávali," odznelo v jej stanovisku, ktoré zverejnilo MINZ.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Zobraziť galériu (6)
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ak sa podľa Kolíkovej preukáže, že advokát šíri nepravdy (osobitne v súvislosti s opatreniami, ktoré sú dôležité na ochranu zdravia, ako napríklad nosenie rúšok) a vyjadruje sa, že je to v rozpore so základnými právami a slobodami, znamená to, že sám advokát sa prejavuje spôsobom, ktorým ľudí odrádza od toho, aby sa chránili, opierajúc sa klamlivo o princípy práva.

"Takéto správanie advokáta považujem určite za odsúdeniahodné, pretože od advokáta sa všeobecne očakáva rešpektovanie práva a správanie sa takým spôsobom, ktorý by mal byť skôr vzorom pre ostatných. Nie náhodou sa advokát považuje za tzv. predĺženú ruku spravodlivosti, a teda svojím povolaním by mal prispievať k tomu, aby spravodlivosť bola naplnená. Preto je prirodzené, že ľudia nahliadajú aj na advokáta spôsobom, že od neho očakávajú nejaký vzor správania, ktorý sú pripravení prirodzene kopírovať," uzavrela.

Viac o téme: NemocnicaRodičkaKošiceKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu