Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Františka Tótha z kauzy korupcie sudcov ŠTS odsúdil na tri roky podmienečne

František Tóth
František Tóth (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

PEZINOK - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil v piatok Františka T. alias Veľkého Fera na trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou päť rokov a peňažný trest 100.000 eur. Ak by ho nezaplatil, musel by vo väzení stráviť dva roky. Rozsudok nie je právoplatný. Ide o kauzu úplatkov žilinských sudcov, rozsudok si vypočuli aj ďalší štyria obžalovaní.

"Senát ŠTS uznal všetkých piatich obžalovaných za vinných z korupčných trestných činov. Trom obžalovaným uložil podmienečné tresty odňatia slobody, jednému obžalovanému nepodmienečný trest odňatia slobody a jednému obžalovanému peňažný trest," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Verdikt si okrem hlavného obžalovaného vypočul aj mediálne známy a právoplatne odsúdený František S., považovaný za bosa žilinského podsvetia. Odsúdili ho na dvojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou tri roky. V prípade advokáta Ľuboša M. padol trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou dva roky. Zároveň mu súd uložil peňažný trest 10.000 eur alebo stráviť pol roka vo väzení. Trojročný nepodmienečný trest súd vymeral Antonovi B. Zaradil ho do výkonu trestu s minimálnym stupňom stráženia. Patrik M. dostal peňažný trest 8000 eur, v prípade nezaplatenia ročné väzenie.

Ľuboša M. a Františka T. súd uznal vinných zo zločinu prijímania úplatku spolupáchateľstvom. Františka T. aj z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku. Anton B. je vinný z prečinu podplácania, František S. a Patrik M. z pokračovacieho prečinu podplácania. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na päticu mužov vrátane Františka T. z trestných činov prijímania úplatku, zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti a z pokračovacieho prečinu podplácania na začiatku augusta. ŠTS začal konať v prvej polovici novembra.

Muži mali poskytovať v rokoch 2015 až 2019 úplatky vo výške 5000, 7000, 10.000, 22.000 až 100.000 eur. Úplatkami mali obžalovaní ovplyvňovať rozhodnutia sudcov na Krajskom a Okresnom súde v Žiline. Financie im mali odovzdávať prostredníci obvinených a odsúdených osôb, aby tí boli zbavení spod obžaloby, podmienečne prepustení na slobodu, podmienečne odsúdení a podobne. V rámci septembrovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Plevel, ktorá súvisela s korupčnou trestnou činnosťou pätice, polícia zadržala 11 osôb.

Rozsudok je vzhľadom na vysokú finančnú pokutu mimoriadne prísny, myslí si Tóth 

Odsúdený František Tóth alias Veľký Fero v kauze podplácania žilinských sudcov považuje trojročný podmienečný trest spolu s peňažným trestom vo výške 100.000 eur za mimoriadne prísny. Uviedol to po vynesení rozsudku pred pojednávacou miestnosťou. "Rozsudok je mimoriadne prísny, vzhľadom na vysokú finančnú pokutu," zdôraznil s tým, že len pomáhal tým, ktorí ho oslovili. Zároveň však nad svojim konaním vyslovil ľútosť.

"Za daných okolností považuje obhajoba tresty za primerané a spravodlivé. Aj vzhľadom k tomu, akým spôsobom odsúdení spolupracovali s orgánmi činnými v trestnom konaní. Aj vďaka ich výpovediam bola odkrytá rozsiahla korupcia na žilinských súdoch," doplnil právny zástupca Františka Tótha Daniel Lipšic. Rozsudok považuje za odkaz, že súdy zohľadňujú výšku trestu pre spolupracujúcich obvinených, keď odkryjú korupčné i zločinecké schémy.

Lipšic nechcel komentovať, či bude František Tóth vypovedať aj v súvislosti s ďalšími trestnými činmi iných osôb. "Bolo by to predčasné a nezodpovedné, pretože nechceme varovať vopred podozrivých z trestnej činnosti, aby začali zahladzovať nejaké dôkazy," ozrejmil s tým, že svedectvo jeho klienta bolo spúšťačom policajnej akcie Plevel.

Viac o téme: OdsúdenieKorupciaSúd František Tóth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu