Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ďalšia miliardová chyba na obrane!

Kašického rezort má problémy s číslami.
Kašického rezort má problémy s číslami. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Neuveriteľné, nuly lietajú len tak! Chyby pri zákazkach na ministerstve obrany sa množia. Nový Čas objavil v rezorte ďalšiu predraženú súťaž.

Za tlmočnícke služby chcela obrana za štyri roky vyhodiť neuveriteľnú miliardu! Aspoň to vyplynulo z Vestníka verejného obstarávania. Hovorca Vladimír Gemela to považuje za „blbosť“. Stala sa totiž „chyba“ a pribudli dve nuly navyše!

Ministerstvo obrany tvrdí, že prekladateľovi Michalovi Štrpkovi zaplatí asi 10 miliónov za štyri roky, a nie miliardu, ktorá sa objavila vo vestníku. „Je to blbosť. Na 10 miliónov je to podpísané, ale to je asi chyba Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). V našich dokumentoch je všetko v poriadku, to úrad nejako zle zapísal,“ povedal najskôr hovorca rezortu Vladimír Gemela.

Keď to však ÚVO poprel, Gemela reagoval: „Toto bol škriatok úradníka a bola to desatinná čiarka.“ Kde teda došlo ku školáckej chybe, ktorá mohla stáť daňových poplatníkov miliardu? „Za obsah oznámenia je zodpovedné ministerstvo. Oznámenie sa zverejní tak, ako ho pošle obstarávateľ na úrad. Chyba nenastala pri prepisovaní,“ uviedla hovorkyňa ÚVO Helena Fialová. Podľa nej už rezort požiadal o redakčnú opravu.

Preklep pobavil aj víťaza tendra Michala Štrpku. „Miliardár, chvalabohu, nebudem. Ide o druhé obstarávanie, ktoré sme tam vyhrali. Predchádzajúci obrat bol do 2 miliónov ročne,“ vysvetlil.

Zbabrané tendre
Na ministerstve obrany sa s nimi roztrhlo vrece. Ide pritom o rezort, kde sa nehrá o fazuľky! Chybička sa votrela aj do súťaží na upratovacie práce, odhadzovanie snehu či letnú údržbu. Za ne sa vo vestníku objavila dohromady cifra až 4 miliardy! V týchto prípadoch nešlo však o desatinnú čiarku a súťaže preveruje inšpekcia rezortu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu