Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Vynikajúce správy: Krajčí sľubuje prvé vakcíny už budúci mesiac, známe je aj množstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/University of Oxford/John Cairns via AP)

BRATISLAVA - Dlho očakávané správy počas dlhého pandemického obdobia sú tu! Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) spolu s jeho rezortom informovali už o tom, kedy prídu na Slovensko prvé vakcíny. Odpoveď je, že by sa tak malo stať už pred Vianocami!

Známy je už aj počet

Rezort pripomína, že očkovanie bude dobrovoľné a nie povinné. "Vakcíny máme zakontrahované cez Európsku úniu, prvých 300 000 kusov by malo byť na našom trhu v druhej polovici decembra," sľubuje Krajčího rezort. Za vakcínu pritom občan nebude musieť platiť žiadny poplatok a budú k dispozícii zdarma.

VIDEO Krajčí očakáva prvé dodávky v decembri:

Minister zdravotníctva Krajčí informuje o prvých dodávkach vakcín na Covid-19 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Spolieha sa na odborníkov

„Očkovanie považujeme za účinnú prevenciu, preto našou snahou bolo v prvom rade zabezpečiť dostatočné množstvo bezpečných očkovacích látok v čo najkratšom čase. Bude veľmi dôležité o výhodách a nevyhnutnosti očkovania verejnosť dobre informovať. Keďže nepôjde o povinné očkovanie, dôležitú úlohu budú mať pri vysvetľovaní najmä odborníci,“ povedal minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. 

Ministerstvo zdravotníctva podľa vlastných slov pracuje na zabezpečení ochrany verejného zdravia obyvateľov Slovenska pred koronavírusom. Ako členský štát Európskej únie sme zapojení do spoločného obstarávania vakcín pre našu krajinu. Na celom procese sa podieľal za týmto účelom zriadený Výbor Európskej komisie pre spoločné obstarávanie vakcín a expertný tím Ministerstva zdravotníctva SR. 

Kto bude očkovaný ako prvý?

Ministerstvo už poskytlo aj informácie o tom, kto by mal očkovaním prejsť ako prvý. "Keďže proces výroby vakcíny je postupný, rovnako tak očkovanie nebude okamžité pre všetkých ale postupné, nakoľko musí byť zabezpečené v prvom rade očkovanie pre zdravotníkov a orgány, ktoré zabezpečujú podporné činnosti pri zvládnutí epidémie, napr. policajti, hasiči a pre osoby zabezpečujúce prevádzku základných činností štátu (dodávky energií a pod.), ako aj pre skupiny, u ktorých prebieha ochorenie s najťažším klinickým priebehom," píše rezort.

V prípade potreby sa môže človek poradiť so svojím všeobecným lekárom, ktorý najlepšie pozná zdravotný stav pacienta, jeho aktuálne ochorenia, ako aj liečbu, ktorú pacient absolvoval. „V druhej línii bude môcť byť očkovaná všeobecná populácia,“ vysvetlil šéf rezortu zdravotníctva M. Krajčí. 

Viac o téme: VakcínyMarek KrajčíCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu