Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Už sa to blíži: Vo štvrtok sa začne vypočúvanie kandidátov na šéfa Generálnej prokuratúry

Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra (Zdroj: wikimedia)

BRATISLAVA - Blíži sa vypočúvanie kandidátov na generálneho prokurátora pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady (NR) SR. Konať sa bude vo štvrtok 19. novembra a v piatok 20. novembra. Vypočúvanie sa uskutoční v historickej budove NR SR na Župnom námestí v Bratislave. Potvrdil to šéf výboru Milan Vetrák (OĽANO), ako aj odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Na vypočúvaní sa ráta s osobnou účasťou kandidátov. O post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR sa uchádza sedem kandidátov. Vo štvrtok majú vypočuť štyroch, v piatok troch. Každý uchádzač bude mať približne 15 minút na predstavenie koncepcie riadenia a ďalšieho rozvoja prokuratúry na Slovensku, takisto predstaví dôvody na svoju kandidatúru a svoje skúsenosti.

Následne bude odpovedať na otázky členov výboru, zástupcu prezidentskej kancelárie, ako aj prítomných poslancov NR SR. Verejný híring má byť vysielaný naživo.

Uchádzačmi o post šéfa prokurátorov sú prokurátor GP Jozef Čentéš, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Ján Šanta a Maroš Žilinka, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment. Parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Generálneho prokurátora menuje prezident SR.

Viac o téme: VoľbaSlovenskoGenerálna prokuratúraGenerálny prokurátorVypočúvanie kandidátov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu