Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Počty nových prípadov sú dobré: Matovič hovorí aj o zlej správe! Efekt plošného testovania sa čoskoro vypne

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič (OĽANO) hodnotí výsledky počtu prípadov nákazy novým koronavírusom pozitívne. Tých bolo za sobotu 1200. Predseda vlády hovorí, že za päť týždňov Slovensko nemalo za sobotu také dobré výsledky. Pripisuje to aj celoplošnému testovaniu. Uviedol to na sociálnej sieti.

Poukázal na to, že sedemdňový kĺzavý priemer je 1610. Odkazuje na konzílium odborníkov, podľa ktorého by mal klesnúť pod úroveň 750, aby sa na Slovensku mohli zapnúť okresné semafory. Podľa nich by sa následne mohli postupne otvárať školy či reštaurácie.

Dobrá aj zlá správa

Matovič zároveň tvrdí, že efekt plošného testovania sa čoskoro vypne a krivka prestane klesať. "Dobrá správa - plošné testovanie dramaticky zmenilo krivku. Miesto 7-dňového priemeru 5 000, kam sme jednoznačne smerovali v tieto dni, sme na tretinových hodnotách. Zlá správa - efekt plošného testovania sa čoskoro vypne, t.j. krivka bez našej ďalšej intervencie a snahy prestane klesať ... a od cieľa 750 zostaneme vzdialení mimo dosah. To znamená, musíme ešte niečo silné spoločne spraviť. Rakúšania sa včera rozhodli pre silný lockdown. To je jedna možnosť," napísal Matovič.

1200 pozitívnych za sobotu. 5 týždňov sme za sobotu nemali tak dobré výsledky. VEĽKÉ ĎAKUJEM všetkým, ktorí sa plošného...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Nedeľa 15. novembra 2020

Ako ďalej uviedol, alternatívou bolo aj komunitné testovanie. Podľa jeho názoru malo dopomôcť k tomu, aby sa na Slovensku koncom novembra mohli otvoriť školy a reštaurácie. "Bohužiaľ, vieme, ako idea komunitného testovania dopadla," komentoval.

Trvá na tom, že má dve základné podmienky určené konzíliom odborníkov. Tými sú denný počet pozitívnych 750 a maximálne 2000 pacientov v nemocniciach s ochorením COVID-19. "Ak sa chceme správať ako ľudia, musí nám záležať na tom, či svojím užívaním si vlastnej slobody v zelenom okrese nepripravíme niekoho iného v červenom okrese o možnosť zachrániť jeho život," uzavrel.

Slovensko nie je spoločenstvo nezávislých okresov

Zdôraznil však, že Slovensko je "štát a nie spoločenstvo nezávislých okresov". Uviedol, že stovky tisíc ľudí denne migrujú z okresu do okresu. "To znamená, že máme jeden prepojený organizmus nemocníc. To znamená, že ak sme celoštátne na hranici kapacít nemocníc, nemôžeme si dovoliť svietiť nazeleno v akokoľvek zelených okresoch - lebo aj v nich by pribúdali stovky nových pacientov a zlyhal by nám spoločný systém záchrany zdravia a životov," uviedol Matovič. 

Premiér stále čaká na to, aký návrh im dá strana SaS na čele s Richardom Sulíkom. Podľa Matoviča sú totiž len dve možnosti - komunitné testovanie alebo tvrdý lockdown. 

Viac o téme: Nové prípadyIgor MatovičSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu