Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Ročne zomrie na chrípku výrazne menej ľudí ako na COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Rolf Vennenbernd/dpa via AP)

BRATISLAVA – Ročne podľahne chrípke výrazne menej ľudí, ako ochoreniu COVID-19. Do piatku na Slovensku ochoreniu COVID-19 podľahlo 491 ľudí, kým počas minuloročnej chrípkovej sezóny chrípke podľahlo 40 osôb. Na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MR) SR, pričom zdôraznilo, že tieto úmrtia sa zvyčajne porovnávajú nekorektným spôsobom.

Rezort zdravotníctva poukázal na to, že počet 800 obetí, ktorý sa doposiaľ používal ako počet úmrtí v súvislosti s obeťami chrípky za jeden rok, je prepočet nadmerného počtu úmrtí s respiračnými príznakmi počas mesiacov chrípkovej epidémie.

"Je to teda štatistický odhad celkového dosahu chrípky a ďalších respiračných ochorení, ktorý zahŕňa priame aj nepriame dôsledky vírusu chrípky. Presnejšie ide o číslo 816 v týždňoch chrípkovej epidémie a celkových 1503 úmrtí priemerne ročne, ktoré môžu súvisieť s chrípkou a s inými respiračnými ochoreniami," zdôraznilo ministerstvo.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Ako ďalej uviedlo, vykazované úmrtia na ochorenie COVID-19 sa na Slovensku robia najmä na základe pitvy s pozitívnym virologickým nálezom koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá potvrdí, že ochorenie COVID-19 bolo primárnou príčinou úmrtia. "Sú to teda veľmi presné čísla, nie odhady zo štatistického predpokladu alebo modelovania," prízvukovalo. Rezor zdravotníctva dodal, že počet úmrtí na chrípku vykazuje Úrad verejného zdravotníctva. Počas minuloročnej chrípkovej sezóny bol vírus chrípky bol potvrdený u 40 zosnulých.

Viac o téme: ChrípkaPandémiaúmrtiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu