Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Dušan Kováčik ostáva vo väzbe: Súd zamietol jeho sťažnosť

Dušan Kováčik Zobraziť galériu (3)
Dušan Kováčik (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Súd zamietol sťažnosť Dušana Kováčika. Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry tak ostáva vo väzbe. Zároveň súd zamietol aj sťažnosť jeho manželky. Kováčika zadržala NAKA koncom októbra.

Najvyšší súd zamietol sťažnosť obvineného Dušana Kováčika ako nedôvodnú. "Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosť obvineného JUDr. Dušana K., podanú proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (25.10.2020), ktorým bol tento obvinený vzatý do väzby, zamietol, ako nedôvodnú," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. 

Zamietli aj sťažnosť manželky

"Senát, rovnako, ako sudkyňa pre prípravné konanie, zistil u obvineného existenciu kolúznej a preventívnej väzby. Senát zároveň zamietol aj sťažnosť manželky obvineného," dodala v stanovisku. Minulý týždeň vo štvrtok zasahovala NAKA aj v dome bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a u ďalších policajných exfunkcionárov, okrem iného u bývalého šéfa NAKA Petra Hraška a u Bernarda Slobodníka, ktorý neskôr začal s políciou spolupracovať. Gašpar aj Hraško sú stíhaní väzobne. 

AKTUÁLNE Dušan Kováčik ostáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dovedna mala skupina pozostávať z 13 obvinených. Podľa mediálnych informácií ju mal riadiť nitriansky podnikateľ a väzobne stíhaný Norbert Bödör. Veľké zatýkanie sa začalo potom, ako polícia zadržala bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý je stíhaný väzobne a spolupracuje s políciou, práve on mal poskytnúť informácie aj o vysokopostavenom prokurátorovi, ktorým mal byť práve Kováčik. 

Preverujú všetký prípady, ktoré Kováčik dozoroval

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková uložila riaditeľom odborov Úradu špeciálnej prokuratúry aby preverili všetky veci, nad ktorými vykonával dozor obvinený a väzobne stíhaný špeciálny prokurátor. "Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková sa 26. októbra stretla so zástupcom ÚŠP Alexandrom Bíróm a riaditeľmi odborov, na ktorom oznámila svoje rozhodnutie - opatrenie a uložila im preveriť všetky veci, ktoré mal D. K. pridelené na dozor a osobitne preveriť zákonnosť a dôvodnosť rozhodnutí vo veciach, v ktorých zastavil trestné stíhanie," uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. 

AKTUÁLNE Dušan Kováčik ostáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zadržali ho koncom októbra

Kováčik zadržala NAKA 22. októbra pred budovou policajného prezídia, kam šiel na stretnutie. Vyšetrovateľ NAKA ho obvinil z viacerých trestných činov a 25. októbra ho sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vzala do väzby. Prvá námestníčka generálneho prokurátora Kováčiková mu hneď 22. októbra dočasne pozastavila činnosť. Zároveň vyslovila názor, že je nežiaduce, aby obvinený zastával funkciu špeciálneho prokurátora. Na vzdanie sa funkcie ho vyzvala aj Etická komisia prokuratúry, Rada prokurátorov a zároveň aj 20 z 29 prokurátorov ÚŠP.

Viac o téme: VäzbaNAKADušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu