Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mám covid-19: Kedy treba volať na 155? Záchranári zdôrazňujú, že ide o TIETO prípady

Centrálny príjimacie oddelenie nemocnice v Ružinove (Ilustračné foto)
Centrálny príjimacie oddelenie nemocnice v Ružinove (Ilustračné foto) (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Z covidu-19 sa na Slovensku aktuálne lieči vyše 55-tisíc ľudí, z ktorých je 1 550 hospitalizovaných. Kedy v súvise s koronavírusom treba volať záchranárov?

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby na sociálnej sieti priblížilo, kedy je potrebné v prípade nákazy novým koronavírusom zavolať na linku 155. „Na tiesňovú linku 155 volajte v prípade kolapsového stavu, problémov s dýchaním, napríklad, keď sa neviete poriadne nadýchnuť, prípadne neviete dokončiť vetu, pretože sa zadýchavate,“ uviedli z operačného strediska s tým, že operátorovi tiesňovej linky treba vždy a za každých okolností povedať len pravdu, aby vedel správne zhodnotiť zdravotný stav chorého a pomôcť mu.   

KORONAVÍRUS Liečba mierneho priebehu Covid-19 doma: Tipy a triky na prekonanie choroby!

Ak má človek potvrdený covid-19 a nemá vážne zdravotné ťažkosti, podľa záchranárov mu postačí domáca liečba - antipyretiká v prípade vysokých teplôt, dostatok spánku, tekutín a vitamínov, ako aj pokoj na lôžku a dôsledná karanténa. „Nie je nevyhnutné domáhať sa vyšetrenia v nemocnici. Nezabudnite kontaktovať svojho obvodného lekára,“ pripomenuli.

Záchranári na záver apelujú na ľudí, aby konali zodpovedne. „Naďalej sa, prosím, správajte zodpovedne a dodržiavajte karanténne aj protiepidemické pravidlá,“ dodali z operačného strediska.

Viac o téme: 155SanitkaCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu