Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Liečba mierneho priebehu Covid-19 doma: Tipy a triky na prekonanie choroby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ako mierniť príznaky COVID-19? A čoho sa pri liečbe vyvarovať? Poradíme vám, ako zvládnuť mierny priebeh COVID-19 v domácich podmienkach, čo naň nezaberá a kedy je už nutné vyhľadať lekársku starostlivosť.

Dobrou správou je, že drvivá väčśina ľudí má ľahký priebej ochorenia, ktoré sa dá zvládnut aj v domácich podmienkach. Aj napriek tomu však vie Covid-19 poriadne potrápiť človeka a jeho organizmus. Intenzívne príznaky ochorenia trvajú približne štyri až päť dní. 

KORONAVÍRUS Pribudlo viac vyliečených ako nakazených! Počet úmrtí sa však opäť zvýšil

Keďže na COVID-19 zatiaľ neexistuje žiadny liek, domáca liečba sa rovnako ako pri chrípke a ďalších vírusových ochoreniach zameriava na zmierňovanie symptómov. Jej absolútnym základom je však výdatný odpočinok, dostatočný pitný režim, ktorý sa postará o odvádzanie toxínov z tela, ktoré vznikajú v dôsledku boja imunitného systému s nákazou, a tiež podávanie utišujúcich liekov.

Ako mierniť symptómy COVID-19?

Na zníženie teploty, miernenie bolesti a liečbu zápalu sa môžu užívať lieky na báze kyseliny acetylsalicylovej, ako je napríklad Acylpyrín. Ten je dostupný okrem klasickej tablety aj vo forme rozpustných šumivých tabliet s vitamínom C. Ďalej sa odporúčajú aj prípravky s obsahom ibuprofenu alebo paracetamolu, ktorý tiež znižuje teplotu a tlmí bolesť.

Kedy je potrebné pri ochorení COVID-19 vyhľadať lekársku starostlivosť?

Ak máte podozrenie na COVID-19, nie je nutné navštíviť lekára. Naopak, je vhodné zostať v izolácii od ostatných, aby sa nákaza nešírila ďalej, a svoj stav prípadne konzultovať telefonicky. S vyhľadaním odbornej pomoci však neváhajte, ak sa u vás objaví niektorý z týchto príznakov:

  • ťažkosti s dýchaním
  • bolesti a tlak na hrudi
  • zmätenosť
  • modrasté pery a bledá tvár
  • extrémna ospalosť a neschopnosť zostať hore.

 

Ako dlho musím zostať v izolácii?

Podľa ministerstva zdravotníctva karanténu nesmiete skončiť skôr ako 10 dní od vykonania odberu alebo skôr ako 10 dní od objavenia sa prvých príznakov. Ak vám po liečbe iného ochorenia zostali doma nejaké antibiotiká, v žiadnom prípade sa nimi nesnažte liečiť COVID-19.

Nielenže by nezabrali, (pretože sú podľa typu určené na liečbu konkrétnych bakteriálnych ochorení), ale mohli by vám dokonca uškodiť. Dočasne totiž nabúravajú imunitný systém, ktorému sa potom ťažko bojuje s inými infekciami.

Ako sa účinne chrániť pred vírusovými infekciami vrátane COVID-19?

Dodržiavanie hygienických pravidiel, ako je časté a dôkladné umývanie rúk, používanie virucídnych dezinfekcií a nosenie ochranných pomôcok, je v súčasnosti už zaužívaným a zároveň vysoko funkčným základom ochrany pred všetkými infekciami vrátane COVID-19. Je vhodné zaradiť do stravy aj výživové doplnky, ktoré pomôžu posilniť obranyschopnosť organizmu, konkrétne vitamín D, betaglukány, zinok a selén.

Zároveň je potrebné dodržiavať zásady zdravého životného štýlu – jesť pestrú a vyváženú stravu, dodržiavať pitný režim, pravidelne sa venovať fyzickej aktivite a každý deň stráviť aspoň 20 minút na čerstvom vzduchu. Posilnený imunitný systém nás síce možno pred nákazou COVID-19 úplne neochráni, určite však výrazne zvýši pravdepodobnosť, že choroba bude mať u nás bezproblémový priebeh.

Viac o téme: LiečbaPandémiaPríznakyKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu