Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rok od záhadnej smrti Violy (†34): Nová lekárska správa naznačuje mrazivý scenár, prípad nie je na konci

Viola sa stala obeťou násilného činu. Zobraziť galériu (5)
Viola sa stala obeťou násilného činu. (Zdroj: Facebook-V.M.)

BRATISLAVA - Prípad z 11. novembra 2019 sa okamžite zaradil medzi najzáhadnejšie v histórii Slovenska. O život v tento deň prišla len 34-ročná Viola Macáková. Jej odchod z tohto sveta sprevádza dodnes množstvo otáznikov. Nová lekárska správa však naznačuje mrazivý scenár, ktorý sa na míle líši od toho, čo si pred rokom myslela verejnosť.

V bratislavskom prístave našli 11. novembra 2019 podchladenú ženu. Ukázalo sa, že mala početné zranenia, z posledných síl bojovala o život. Napriek chladnému počasiu mala oblečený len pulóver, vestu, krátku sukňu a silonky. Nemala pri sebe kabát, doklady ani telefón. Oblečenie mala od pása dole premočené. Jej silonky boli na kolenách roztrhané.

Na miesto okamžite smerovali záchranári, no pomôcť jej už nedokázali. Počas prevozu do nemocnice zomrela. Priam mrazivý prípad zostal celý týždeň utajený pred zrakom verejnosti. Ľudia sa o úmrtí dozvedeli až z médií.

Violu doslova ubili na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook-V.M.)

Mlčanie polície sa podpísalo pod strach. Pohybuje sa v uliciach hlavného mesta násilník? Znela v tom čase často skloňovaná otázka. O tom, že nejde o dielo sériového vraha a nie je sa čoho báť, začala uisťovať polícia až po niekoľkých dňoch. Na slovo však bola skúpa, pretože ako zaznelo na tlačovej besede, všetko môže sledovať páchateľ. 

Otázniky vyvolávalo aj to, že pátranie po Viole polícia vyhlásila deň po jej smrti. Na tlačovej besede vyšetrovatelia argumentovali tým, že išlo o taktiku. Obeť mali podľa nich napriek vyhlásenému pátraniu stotožniť už na druhý deň. Dementovali informácie, že telo Violy ležalo v márnici pod označením žena XY niekoľko dní, až kým neprišiel telefonát zo Sniny, odkiaľ pochádzala.

Polícia prehľadávala okolie Dunaja
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív)

Mnohí ale krútili hlavami aj nad tým, že polícia sa na miesto, kde našli bezvládnu učiteľku angličtiny, opätovne vrátila až po jedenástich dňoch od jej skonu. Hľadanie dôkazov totiž vykonávali po tom, ako sa v prístave uskutočnilo "veľké upratovanie." 

Pracovníci prístavu mali 17. novembra, teda šesť dní po smrti mladej ženy, odstraňovať náletovú zeleň na pozemkoch spoločnosti Verejné prístavy. O deň neskôr sa o čistotu staralo mesto, ktoré odstraňovalo neporiadok, údajne po bezdomovcoch. 

Ubehol už rok...

Od týchto udalostí, počnúc smrťou Violy, uplynul rok. Doteraz však nie je známe, čo presne sa udialo predtým, ako vydýchla naposledy. Dalo by sa ale povedať, že nové informácie, ktoré priniesla televízia Markíza, na celý prípad vrhajú iné svetlo. Vyšetrovatelia totiž majú mať v rukách záverečný súdno-znalecký posudok. Odborníci v ňom opisujú zranenia, ktoré obeť utrpela v osudnú noc. Zlomeniny, podliatiny a aj príčinu jej smrti.

V súvislosti so smrťou mladej ženy sa spočiatku skloňovalo aj slovo vražda či znásilnenie. Podľa ľudí, čo ju poznali, Viola milovala život a nezasiahla by si naň.
Zobraziť galériu (5)
V súvislosti so smrťou mladej ženy sa spočiatku skloňovalo aj slovo vražda či znásilnenie. Podľa ľudí, čo ju poznali, Viola milovala život a nezasiahla by si naň.  (Zdroj: Facebook-Jazyková škola Best English)

Podľa televízie sa v posudku píše, že Viola si zlomila stavec pri páde. Je vraj málo pravdepodobné, že zranenia jej spôsobila cudzia osoba. Podliatiny mali tiež vzniknúť opakovanými pádmi pred smrťou. Možným vysvetlením môžu byť problémy s chôdzou, čo by mohli potvrdzovať aj roztrhané pančuchy. Oblečenie malo byť premočené vodou z Dunaja. Zábery z kamier z osudnej noci navyše Slovenku zachytili osamote, bez spoločnosti iného človeka.

Záhadná smrť Violy (†34) v bratislavskom prístave: Pred tragédiou bola zrejme do pol pása v Dunaji

Príčinou smrti mala byť krvná zrazenina. Viola mala podľa medializovaných správ pred smrťou na internete hľadať informácie o príznakoch či priebehu trombózy. Mladá žena sa navyše približne týždeň pred tragédiou snažila skontaktovať s jej známymi z minulosti. Žiadať mala o odpustenie, ospravedlňovala sa.  

Viola pôsobila ako lektorka angličtiny. V minulosti sa venovala napríklad aj modelingu.
Zobraziť galériu (5)
Viola pôsobila ako lektorka angličtiny. V minulosti sa venovala napríklad aj modelingu.  (Zdroj: Facebook-J.Z.)

Isté ale je, že prípad nie je ani po dvanástich mesiacoch na konci. Napriek jednej z možných verzií, že Violin odchod z tohto sveta nebol násilný, teda že zomrela bez cudzieho zavinenia, polícia prípad stále vyšetruje ako zabitie. Cenným dôkazom, ktorý ešte nemajú v rukách, môžu byť správy z jej súkromných konverzácií.

Signál Violinho mobilu, konkrétne dátový hovor, totiž naposledy v osudnú noc zachytili na Šafárikovom námestí v Bratislave. S kým volala krátko pred smrťou nie je dodnes známe, aj keď jej kontakty má polícia dobre zmapované. Odznelo to v relácii Reportéri RTVS.

"Takmer po roku od spáchania skutku vyšetrovateľ obdržal výsledky medzinárodnej právnej pomoci z USA, týkajúce sa komunikácie poškodenej na sociálnych sieťach, ktoré však neboli kompletné, preto požiadal o ich doplnenie," priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Slamková. Záhadou zostáva napríklad aj to, prečo nemala Viola pri sebe doklady ani telefón. Jej veci sa dodnes nenašli. 

Polícia prípad stále vyšetruje

  • polícia naďalej vedie trestné stíhanie pre zabitie
  • k dispozícii je znalecký posudok súdnych lekárov, vyšetrovateľ sa s ním v súčasnosti oboznamuje a analyzuje ho
  • čaká sa na doplnenie informácií o komunikácii na sociálnych sieťach
  • v rámci vyšetrovania už polícia podľa hovorkyne vykonala viacero rozsiahlych analýz, previerok, vypočula veľké množstvo svedkov z prostredia kamarátov, známych či spolupracovníkov poškodenej
  • spracované boli tiež viaceré žiadosti o medzinárodnú právnu pomoc
  • k zaisteným stopám, vykonanému znaleckému dokazovaniu ani k iným vykonaným dôkazom a procesným úkonom sa polícia vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie zatiaľ nevyjadruje
Viac o téme: VýročieSmrťViola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu