Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zväz ambulantných poskytovateľov nevidí relevantný dôvod na ďalšie kolo testovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) nevidí relevantný dôvod na to, aby sa konalo ďalšie kolo celoplošného testovania. V to pondelok uviedla prezidentka zväzu Zuzana Dolinková.

Zdôvodnila to tým, že dodnes nie sú spracované a známe presné dosahy a vyhodnotenie pomeru prínosov a nákladov pilotného ani dvoch kôl celoplošného antigénového testovania obyvateľstva. ZAP vidí zmysel testovania antigénovými testami tam, kde je to najefektívnejšie, teda v ohniskách nákazy, nemocniciach, domovoch sociálnych služieb či vo veľkých firmách.

"Z pohľadu ambulantného sektora je žiaduce zriadenie špeciálnych mobilných odberových miest s cieľom rýchlej diagnostiky nákazy použitím antigénových testov, kde by v indikovaných prípadoch mali ambulantní lekári možnosť zhodnotiť infekčnosť pacientov, a tým efektívne poskytovať primeranú zdravotnú starostlivosť," povedala.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa zväzu je nezanedbateľným faktom aj aktuálne vysoký počet nakazených zdravotníkov, ich vyčerpanosť a nenahraditeľnosť. Pri dostatočne nepreukázanej účinnosti prínosu celoplošného testovania by bolo opätovné nasadenie zdravotníkov do tejto akcie neprimeraným hazardom so zdravím, tvrdí Dolinková. "Naopak, za jednoznačne účinný nástroj považujeme ďalšie zvyšovanie dostupnosti indikovaného a cieleného PCR testovania," dodala. 

Ďalšie kolo testovania by ešte viac odčerpalo materiálne zabezpečenie

Ďalšie kolo plošného testovania na COVID-19 ešte viac odčerpá materiálne vybavenie, ako napríklad ochranné pomôcky, ktorých začína byť v nemocniciach nedostatok. Uviedol to prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth.

Problematické je podľa jeho slov aj vyčerpanie zdravotníckych pracovníkov. Šóth poukázal na to, že v niektorých regiónoch už absolvovali tri víkendy testovaní a navyše popritom ešte na 100 percent pracujú vo svojom zamestnaní.

Tvrdí, že štát by nemal hazardovať ani s vôľou a súdržnosťou občanov. "Chápem, že dobrovoľné a povinné je v tomto ponímaní jedno a to isté, ale ani trpezlivosť bez pozitívneho cieľa nie je nekonečná," dodal.

Viac o téme: TestovanieSlovenskoZAPKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu