Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Celoplošné testovanie už nezopakujeme: TABUĽKA okresov, ktoré si musia dať repete

Ministerstvo obrany predstavilo okresy, ktoré čaká 2. kolo pretestovania na koronavírus. Zobraziť galériu (5)
Ministerstvo obrany predstavilo okresy, ktoré čaká 2. kolo pretestovania na koronavírus. (Zdroj: TASR/Milan Kapusta, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po pomerne najrušnejšom víkende za posledné roky sme sa začiatkom týždňa dozvedeli výsledné čísla z celoplošného prvého kola pretestovania na nový koronavírus. Prišlo si ho spraviť vyše 3,5 milióna občanov, pričom zachytili 1,06% infikovaných obyvateľov. Vláda napokon aj pod nátlakom pandemickej komisie upustila od celoplošného druhého kola, ktoré sa napokon bude konať len cielene v najzasiahnutejších okresoch. Pozrite sa s nami na to, v ktorých.

Druhé kolo testovania obyvateľov na prítomnosť ochorenia COVID-19 sa bude realizovať inak. Na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR dostanú výnimku okresy s  počtom pozitívnych prípadov nižším ako 0,7%. Testovať sa teda nebude ani v dvoch najväčších mestách na Slovensku - v Bratislave (0,33%) a Košiciach (0,56%). Celkovo sa tak bude v priebehu 7. a 8. novembra 2020 testovať 45 okresov. Ministerstvo prichádza s prehľadnou tabuľkou, ktoré to budú.

KORONAVÍRUS Celoplošné testovanie už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)


Druhé kolo testovania na KORONAVÍRUS bude, no nie všade: Bratislava a Košice sa tomu vyhnú!


Jedna bitka vojnu nevyhráva, tvrdí minister

„Vzhľadom na to, že pilotné testovanie a tiež prvé kolo celoplošného testovania sa preukázali ako efektívne nástroje v snahe zamedziť šírenie ochorenia medzi našimi obyvateľmi, je dôležité v tomto úsilí nepopúšťať. Potrebujeme stabilizovať všetky regióny a nemôžeme sa uspokojiť s dobrou situáciou v niektorých častiach Slovenska. Veď ako sa hovorí, jedna bitka vojnu nevyhráva,“ zdôvodnil minister obrany SR Jaroslav Naď s tým, že úprimne verí v pochopenie a podporu všetkých, ktorí sa na testovaní podieľajú, a tiež obyvateľov, ktorí sa na ňom majú zúčastniť.

KORONAVÍRUS Celoplošné testovanie už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MO SR)

KORONAVÍRUS Celoplošné testovanie už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MO SR)

Pozrite si aj mapu Slovenska, kde je rozpísaný percentuálny podiel zachytených infikovaných v jednotlivých okresoch po prvom kole testovania.

KORONAVÍRUS Celoplošné testovanie už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Gelnica má na vládu otázky a protestuje

Na nekompromisnú hranicu sa 0,7 takmer presne posadil okres Gelnica. "Netušíme, na základe čoho sa dospelo práve k tomuto podielu, keď sme si však po konzultácii s Okresným úradom a starostami jednotlivých obcí dali dohromady čísla za náš okres, reálne výsledky vyzerajú takto:

Celkový počet testovaných: 18 331
Pozitívne testovaní: 131
Pozitívne testovaní občania okresu Gelnica: 119
Podiel pozitívne testovaných občanov okresu Gelnica: 0,649 percent,"
 píše primátor Gelnice Dušan Tomaško v statuse stránky mesta.

"Žiadame preto kompetentné orgány, aby prehodnotili svoje rozhodnutie," odkazuje vláde mesto.

Viac o téme: TestovanieDruhé koloKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu