Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS vyradil zo služby zdravotníkov sobranskej nemocnice: Zavreté sú aj školy v Prešove

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

SOBRANCE - Zhoršenie epidemiologickej situácie pocítila aj Regionálna nemocnice (RN) Sobrance. Výskyt pacientov pozitívne testovaných na nový koronavírus na jednom z jej dvoch lôžkových oddelení spôsobil karantenizovanie takmer tretiny zdravotníckych pracovníkov.

Ako uviedol riaditeľ mestskej neziskovej organizácie Ondrej Copák, Liečebňa dlhodobo chorých (LDCH) pre ochorenia nervového systému, kde sa nákaza objavila, je od 26. októbra uzavretá. Situácia na LDCH sa mala podľa Copákových slov zhoršovať postupne. "Počas hospitalizácií siedmich pozitívnych pacientov došlo k nakazeniu sa necelej tretiny zdravotníckych pracovníkov, ktorí boli postupne posielaní do karantény," priblížil s tým, že šiestich z týchto pacientov sa RN podarilo umiestniť na infektologické oddelenie nemocnice v Michalovciach, jednu polymorbídnu pacientku preložili interne, na oddelenie vnútorného lekárstva. "Momentálne je negatívna na ochorenie COVID-19," doplnil.

Aj RN Sobrance v rámci celoplošného testovania pretestovala antigénovými testami svojich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Výsledok, jeden pozitívny prípad na približne 130 testov, považuje Copák za "dobrý". Sobranská nemocnica aktuálne disponuje piatimi reprofilizovanými lôžkami. "V prípade potreby by sme tento fond vedeli navýšiť až na celkovú kapacitu 50 lôžok," zhodnotil Copák pripravenosť zariadenia na druhú vlnu pandémie. Vybavenie nemocnice osobnými ochrannými pracovnými pomôckami označil za "dostatočné a adekvátne".

Dve základné školy sú pre výskyt koronavírusu zatvorené

Základné školy (ZŠ) na Kúpeľnej a Bajkalskej ulici v Prešove sú počas prvého novembrového týždňa zatvorené. Informoval o tom hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. "Riaditelia škôl udelili na tri dni riaditeľské voľno z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19. Vyučovanie v týchto dvoch školách bude prebiehať online dištančnou formou, v závislosti od personálnych možností riaditeľov. Ostatných desať prešovských základných škôl pokračuje v štandardnej prezenčnej forme výučby pre všetkých žiakov prvého stupňa," uviedol Tomek. Všetkých 20 materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je podľa jeho slov otvorených.

Vojenská nemocnica v Ružomberku má 113 zamestnancov s koronavírusom

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku eviduje k utorňajšiemu dňu 113 zamestnancov, ktorí mali pozitívny test na nový koronavírus. Napriek tomu aktuálne v nemocnici nepracuje žiadny zdravotník pozitívny na ochorenie COVID-19 bez príznakov. Uviedla to hovorkyňa ÚVN Petra Dišková.

Dodala, že nákaza sa potvrdila u 17 lekárov, 61 zdravotných sestier, 21 zdravotníckych pracovníkov a 14 nezdravotníckych pracovníkov. Počet reprofilizovaných lôžok vo vojenskej nemocnici je aktuálne 137. "Obsadených je 55 z nich," informovala Dišková.

Tri nemocnice na Spiši evidujú viacerých zamestnancov s ochorením COVID-19

Levočská, kežmarská a spišskonovoveská nemocnica aktuálne evidujú vo svojich zariadeniach viacerých zamestnancov s ochorením COVID-19.Hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková uviedla, že levočská nemocnica má aktuálne 14 pozitívnych zamestnancov a 22 v karanténe. Nemocnica Dr. Vojtech Alexandra v Kežmarku má podľa nej piatich pozitívnych zamestnancov a desiati sú v karanténe.

Komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková priblížila, že testovanie v spišskonovoveskej nemocnici počas štvrtka a piatka (29. a 30. 10.) potvrdilo nový koronavírus u 13 zdravotníkov nemocnice. Keďže väčšina týchto zdravotníkov pôsobila na fyziatricko-rehabilitačnom oddelení, nemocnica podľa jej slov dočasne pozastavila jeho činnosť. Celkovo vrátane spomenutých zdravotníkov je tak v domácej karanténe 17 zamestnancov nemocnice.

Viac o téme: ŠkolyZdravotníciKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu