Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Verejné bohoslužby sa môžu sláviť, avšak len s obmedzeniami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Verejné bohoslužby je možné opäť sláviť, avšak len s obmedzeniami. Omše sú naďalej podobne ako hromadné podujatia limitované počtom šiestich účastníkov. Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Bohoslužby je možné sláviť pre tých, ktorí sa vedia preukázať potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu vykonaným od 29. októbra do 1. novembra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu tiež z tohto dátumu. Na omši sa môže aktuálne zúčastniť len šesť osôb. "Kňazov preto prosíme o aplikovanie pastoračnej múdrosti pri uvedení tohto obmedzenia do praxe, s ohľadom na lokálne podmienky," uviedol hovorca KBS Martin Kramara.

Chrámy môžu byť otvorené pre osobnú modlitbu a vysluhovanie sviatostí, tie však treba uskutočňovať individuálnym spôsobom. Limit pre počet prítomných v chráme pre osobnú modlitbu v jednom okamihu je daný rozlohou chrámu, pričom nesmie prekročiť jednu osobu na 15 štvorcových metrov plochy chrámu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V kostoloch je potrebné viditeľne umiestniť oznamy o tom, že platí zákaz podávania rúk a že v prípade vzniku akútneho respiračného ochorenia, je osoba povinná zostať v domácej izolácii. Rovnako má byť umiestnený oznam aj o tom, že ak sa u osoby prejavia príznaky akútneho respiračného ochorenia, treba telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a opustiť miesto hromadného podujatia.

Ohľadom krstov, sobášov a pohrebov zostáva v platnosti to, čo doteraz, teda pre najbližších príbuzných s limitom jedna osoba na 15 štvorcových metrov chrámu v interiéri a dvojmetrové rozstupy v exteriéri.

Viac o téme: PandémiaBratislavaKoronavírusBohoslužbyKonferencia biskupov Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu