Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jeden z obvinených sudcov z akcie VÍCHRICA rozhodoval v kauze Babiš

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

BRATISLAVA - Zadržaný a obvinený sudca Najvyššieho súdu SR Jozef Kolcun bol v minulosti predsedom trojčlenného senátu, ktorý v roku 2017 rozhodol v prospech terajšieho českého premiéra Andreja Babiša ohľadom jeho žaloby, že je v dokumentoch niekdajšej československej tajnej polície ŠtB vedený ako jej agent neoprávnene.

Toto rozhodnutie Ústavný súd neskôr zrušil, keď okrem iného upozornil na nezákonný postup Najvyššieho súdu. V novom konaní potom Kolcunov senát Babišovi naopak nevyhovel, ale aj toto rozhodnutie Ústavný súd zrušil. Vyplýva to z rozhodnutia súdov, ktoré má ČTK k dispozícii. Podľa informácií Denníka N bol Kolcun obvinený v inej kauze. Spolu s ním policajti v stredu zadržali aj niekoľkých ďalších sudcov. Išlo o pokračovanie razie z tohtoročného marca, kedy kriminalisti v najväčšej justičnej kauze v histórii Slovenska obvinili 13 sudcov z korupcie a iných deliktov.

V spore Babiša s Ústavom pamäti národa (ÚPN) Kolcunov senát prvýkrát rozhodol pred tromi rokmi. Vtedy jednomyseľne zamietol mimoriadny opravný prostriedok, ktorým sa ÚPN snažil zvrátiť predchádzajúce rozhodnutie slovenských súdov v Babišov prospech. Ústavný súd potom ale verdikt Najvyššieho súdu zrušil okrem iného preto, že ÚPN, ktorý na Slovensku zväzky po ŠtB spravuje, nemal byť žalovanou stranou.

Ústavní sudcovia v odôvodnení verdiktu tiež upozornili na nezákonný postup Kolcunovho senátu, ktorý pri rozhodovaní o takzvanom dovolaní ÚPN požiadal ministra vnútra o dodatočné zbavenie mlčanlivosti troch príslušníkov ŠtB. Ich výpovede pritom skôr okresný súd pri svojom rozhodovaní označil za kľúčové. Ústavní sudcovia upozornili, že v konaní o mimoriadnom opravnom prostriedku nemožno vykonávať dôkazy, čo však Najvyšší súd podľa nich spomenutým postupom ohľadom dodatočného zbavenia mlčanlivosti svedkov urobil.

V obnovenom konaní bratislavský krajský súd, ktorý bol viazaný verdiktom ústavného súdu, Babišovu žalobu zamietol. Babiš potom podal na najvyšší súd odvolanie, ktorému Kolcunov senát jednomyseľne nevyhovel. Aj posledné rozhodnutie slovenského najvyššieho súdu aj bratislavského krajského súdu v Babišovej kauze zrušil senát ústavného súdu. Ústavným sudcom tentoraz vadilo, že všeobecné súdy neurčili, kto má byť v spore Babiša s ÚPN žalovanou stranou. Prípadom sa teraz znovu zaoberá krajský súd.

Babiš svoju spoluprácu s ŠtB popiera dlhodobo. Archívne dokumenty uvádzajú, že sa v roku 1980 stal dôverníkom ŠtB a že o dva roky neskôr ho k spolupráci s tajnou políciou ako agenta s krycím menom Bureš získal nadporučík ŠtB Július Šuman. Ten ale počas pojednávania o Babišovej žalobe na okresnom súde vyhlásil, že táto informácia nie je pravdivá a že Babiš k ŠtB naverbovaný nebol. Ústavný súd vierohodnosť bývalých príslušníkov ŠtB spochybnil.

Viac o téme: Agentústavný súdKauzaNajvyšší súdKrajský súdAndrej BabišŠtBJozef Kolcun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu