Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Budaj tému vlka zneužíva pre politický kapitál, tvrdia zástupcovia Zväzu chovateľov

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zástupcovia Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK) sú pohoršení z vyjadrení a postupov ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) v súvislosti s lovom vlka dravého. Budaj podľa nich tému vlka zneužíva pre politický kapitál a populistické aktivity, spochybňuje aj odborné argumenty a autority. Informoval o tom riaditeľ ZCHOK Slavomír Reľovský.

"Aktuálne dianie v tomto roku vyústilo do neakceptovateľnej situácie pre chovateľov oviec, na ktorých sa poukazuje ako na spoluvinníkov, ktorí spôsobujú lov vlka. Túto skutočnosť vnímame ako zahmlievanie nečinnosti envirorezortu pre vytvorenie systematických opatrení," hovorí Reľovský. Tvrdí, že Budaj namiesto hľadania racionálnych riešení spúšťa celoročnú ochranu vlka, bez možnosti redukovať jeho stav tam, kde to bude potrebné. "Pre nás nie je akceptovateľné uprednostniť život 50 vlkov pred životmi tisícok iných zvierat. Preto považujeme tento prístup za nemiestny a bez zdravého rozumu," podotýkajú zástupcovia zväzu.

Zároveň však hovoria, že vlk im v slovenskej prírode neprekáža, prekážajú im škody, ktoré spôsobuje na ovciach či kozách. Chovateľom by pomohlo odstránenie byrokracie pri nahlasovaní škôd. "Vyplatené boli len tie škody, kde chovatelia spĺňali opatrenia pre zabránenie škôd, a len za zvieratá, ktoré sa reálne našli. Zďaleka nie sú uhrádzané všetky škody," povedali zástupcovia. Šéf envirorezortu deklaroval, že sa vyplácanie škôd zjednoduší a náhrady by sa tak mali poskytovať celoročne. Chovateľov mrzí skutočnosť, že na ochranu zvierat sa pozerá rozdielne, pokiaľ ide o život vlka a život ovce. Chov oviec na Slovensku prechádza asi najvýraznejšou krízou, akú kedy chovatelia zažili. V SR sa aktuálne chová 315.000 oviec, uviedol zväz.

Minister Budaj v stredu (28. 10.) informoval, že envirorezort pripravuje vyhlášku, ktorou zaradí vlka dravého medzi striktne chránené živočíchy. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka si stojí za kvótou na lov vlka v najbližšej poľovnej sezóne. Šéf agrorezortu Ján Mičovský (OĽANO) nesúhlasí s viacerými vyjadreniami Budaja, ktorý o zaradení vlka medzi chránené zvieratá informoval skôr verejnosť ako koaličných partnerov. V najbližšej poľovnej sezóne schválil agrorezort odstrel 50 vlkov.

Viac o téme: VlkJán BudajPolitikaZväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu