Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Fakultná nemocnica v Žiline žiada lekárov o pomoc: Situácia je kritická

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Žilina
Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Žilina (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline je v karanténe 76 zdravotníkov, z toho 54 s pozitívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej je najkritickejšia situácia na internom oddelení.

"Na tomto oddelení sme z dôvodu ochorenia COVID-19 prišli už takmer o tretinu lekárov. Personál, ktorý nám ostal, pracuje na oddelení vnútorného lekárstva, na urgentnom príjme a v pandemickom pavilóne. Vzhľadom na ďalší očakávaný vývoj to kapacitne nebudeme vedieť zvládnuť. Momentálne ide preto skutočne o alarmujúci stav," informoval generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek.

Doplnil, že v pandemickom pavilóne hospitalizovali za prvý týždeň 36 pacientov a ich počet stúpa každý deň. "S čím sa zintenzívňuje potreba lekárov a sestier, ktorí im poskytujú adekvátnu zdravotnú starostlivosť," zdôraznil Stalmašek.

Nemocnica preto už pred víkendom vyzvala na sociálnej sieti lekárov okresu Žilina v odbornostiach vnútorné lekárstvo, pneumológia a ftizeológia, infektológia, aby sa prihlásili na pomoc. "Privítame dočasnú výpomoc v službách na oddelení vnútorného lekárstva, jednotke intenzívnej starostlivosti či ambulancii urgentného príjmu. Samozrejme, budeme radi, ak nájdeme odborníkov i do pandemického pavilónu. Každá pomocná ruka je teraz maximálne potrebná," dodal generálny riaditeľ žilinskej FNsP.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Lekári sa môžu prihlásiť a kontaktné údaje zanechať na emailovej adrese sekretariat.r@fnspza.sk. "V tejto súvislosti nemocnica oslovila aj zástupcov Okresného úradu Žilina a Žilinského samosprávneho kraja, ktorí sú oprávnení konať a príslušných lekárov i konkrétne osloviť," uviedla Záteková.

"Na našu výzvu reagovali zatiaľ dve lekárky. Jedna nastúpila na oddelenie už v pondelok a druhá lekárka je ochotná vypomôcť v rámci rodičovskej dovolenky s nástupom ešte tento týždeň. Úprimne si vážime ochotu všetkých lekárov, ktorí sa rozhodnú nám takýmto spôsobom dočasne podať pomocnú ruku a zastabilizovať personálnu situáciu. Ďakujeme za nasadenie všetkým zamestnancom, ktorí zotrvávajú aj v tejto komplikovanej situácii v práci a obetavo pomáhajú v zabezpečení neodkladnej zdravotnej starostlivosti o pacientov," dodala hovorkyňa nemocnice.

Viac o téme: NemocnicaZdravotníciKaranténaŽilinaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu