Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pellegrini pri plošnom testovaní hovorí o vydieraní: Lockdown je snaha vystrašiť občanov

Peter Pellegrini a Igor Matovič
Peter Pellegrini a Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Maarty)

BRATISLAVA - Hrozenie občanom lockdownom je snaha vystrašiť ich. Vláda nepozná odpovede na otázky samospráv o zabezpečení a priebehu plošného testovania. Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil líder strany Hlas-sociálna demokracia a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini s nezaradeným poslancom Jánom Ferenčákom.

Pellegrini pri plošnom testovaní hovorí o vydieraní. „Lockdown je snaha vystrašiť občanov a tlačiť ich k múru,“ podotkol. Tvrdí, že premiér Igor Matovič (OĽANO) riadi od začiatku štát spôsobom, „ak neposlúchate, tak budete potrestaní“, a myslí si, že je sultán s neobmedzenou mocou. Pellegriniho mrzí, že vláda odmieta prísť do parlamentu a zodpovedať otázky poslancov.

Skonštatoval, že účelom testovania nemá byť predbiehanie sa, koľko percent ľudí sa príde otestovať. Rozumie tomu, že čím viac ľudí príde, tým väčšia je šanca odhaliť infikovaných. No premiér Matovič podľa Pellegriniho vníma akciu ako referendum o svojej osobe, a preto chce čo najväčšiu účasť.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Ferenčák hovorí, že ak vláda upúšťa od myšlienky plošného testovania a zvažuje lockdown, je to výsledok toho, že nedokázala zodpovedať otázky samospráv k testovaniu. Doteraz podľa jeho slov napríklad Kežmarok nikto nekontaktoval a neinformoval. „To, že dnes vláda prišla na to, na základe otázok od samospráv, že spustiť takéto masové testovanie v takom rozsahu je nereálne, smeruje práve k tomu výsledku, že zvažuje ustúpiť od zámeru plošného testovania,“ povedal.

Akciu považuje za nereálnu aj vzhľadom na množstvo ľudí, ktorých bude treba otestovať, a množstvo potrebného personálu. Tvrdí, že napríklad v Kežmarku by museli vykonať za hodinu 50 odberov.

Viac o téme: Igor MatovičPeter PellegriniLockdownHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu