Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Rekordné počty infikovaných pribúdajú! Opäť sme presiahli tisícku: Sprísnia sa opatrenia?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit, File)

BRATISLAVA - Za piatok pribudlo na Slovensku 1887 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Informoval o tom premiér Igor Matovič na sociálnej sieti. Zároveň dodal, že chce, aby ešte v priebehu dnešného dňa zasadala pandemická komisia.

Premiér počet infkovaných oznámil niekoľko minút predtým, ako sa na internetovej stránke korona.gov.sk objavia oficiálne čísla. "Rozmýšľam, či tu napísať to, čo mne zobralo dych a verejnosti bude známe až o 10hodine. Nuž, zrejme je to moja rola byť poslom zlých správ," začal Matovič.

Koronavírus na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Koronavírus na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

"Už desiaty deň platia sprísnené opatrenia, kvôli ktorým ma nenávidia mnohí, napriek tomu nám počty nových pozitívnych mimoriadne prudko stúpajú. Áno, trvá určitý čas, kým sa vzhľadom na inkubačnú dobu opatrenia prejavia... Ale už dnes sa prijaté opatrenia javia ako s gumipuškou na slona - opatrenia by mali šancu zabrať, ak by nárast prípadov nebol tak dramaticky prudký. 1887. To je počet pozitívnych pri 11123 testoch za piatok," oznámil premiér.

Koronavírus na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Matovič píše, že ide o rast oproti minulému piatku až o 169%. Pre porovnanie, minulý piatok sme zaznamenali 704 infikovaných, no testov sa urobilo menej, a to 9492. Premiér však píše, že chce, aby ešte dnes zasadala pandemická komisia a aby minister vnútra zvolal Ústredný krízový štáb, ktorý podľa neho v priebehu zajtrajšieho dňa musí rozhodnúť o nových opatreniach. 

Rozmýšľam, či tu napísať to, čo mne zobralo dych a verejnosti bude známe až o 10h. Nuž, zrejme je to moja rola byť...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Sobota 10. októbra 2020

Najviac pozitívne testovaných bolo podľa MZ SR v Žilinskom kraji (543), ďalej v Prešovskom kraji (406), Trenčianskom kraji (198), Košickom kraji (188), Trnavskom kraji (156), Bratislavskom kraji (148), Banskobystrickom kraji (128) a v Nitrianskom kraji (120). Pozitívne testy malo 992 žien a 895 mužov.

"Pozitívne testovaní boli vo veku od niekoľko mesiacov do 94 rokov, najviac vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov," napísalo MZ SR na sociálnej sieti. V nemocniciach je hospitalizovaných 380 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 326 z nich. "Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 12 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 31 ľudí," informuje ministerstvo. Celkový počet pozitívne testovaných stúpol na 18.797. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 101 pacientov.

Ochorenie tak doteraz na Slovensku prekonalo 5553 osôb. Počet potvrdených úmrtí na COVID-19 je na čísle 61. Od začiatku vypuknutia ochorenia sa na Slovensku urobilo 539.490 laboratórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je aktuálne 13.183.

Viac o téme: OpatreniaNové prípadyIgor MatovičKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu