Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS ovplyvňuje aj duševné zdravie! Ľudia viac vyhľadávajú odborníkov: Prudký nárast porúch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE – Pandémia nového koronavírusu negatívne ovplyvnila aj duševné zdravie veľkej skupiny obyvateľstva. Počet ľudí, ktorí za posledné mesiace vyhľadávajú odbornú pomoc, prudko narastá, zhoršuje sa i stav stabilizovaných pacientov.

Povedal to prednosta I. psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach Jozef Dragašek pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia. Ako tiež nemocnica podotýka, podpora duševného zdravia obyvateľov je dôležitá nielen z medicínskeho, ale i ekonomického hľadiska. 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Za ostatných osem mesiacov sme svedkami prudkého nárastu úzkostných, stresom podmienených porúch. Mnoho dlhoročne stabilizovaných pacientov sa počas pandémie významne zhoršilo," priblížil Dragašek s tým, že odbor nebol na obdobnú situáciu "náležite pripravený". Rezervy vidí v prevencii a tiež zvládaní telemedicíny, ktorá však podľa neho nie je v starostlivosti o duševne chorých pacientov "všeliekom". 

Ako o tom informovala Ivana Vaněková z komunikačného oddelenia UNLP, na Slovensku trpí v rámci jedného roka jednou alebo viacerými typmi duševných porúch každý deviaty obyvateľ. "Medzi najčastejšie patria úzkostné poruchy, depresie a poruchy súvisiace s užívaním alkoholu," ozrejmila s tým, že najvyšší výskyt týchto problémov evidujú u ľudí produktívneho veku. V tejto súvislosti upozornila i na skutočnosť, že duševné poruchy sú treťou najčastejšou príčinou invalidizácie, a majú preto na spoločnosť i ekonomický dosah. "Okrem priamych nákladov na zdravotníctvo a sociálne zabezpečenie spôsobujú aj nepriame náklady, a to vo forme stratenej produktivity, čo na Slovensku celkovo ročne predstavuje až 2,1 miliardy eur," uviedla.

Potrebou prevencie v oblasti duševného zdravia sa už zaoberá i vláda. "Spoločne s ďalšími rezortmi tvoríme radu vlády pre duševné zdravie," povedal minister rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v septembri pri príležitosti Svetového dňa prevencie samovrážd s tým, že ministerstvo tiež plánuje vytvoriť centrá duševného zdravia, založené na fungovaní multidisciplinárnych tímov, podporuje vznik denných psychiatrických stacionárov a má záujem o zvýšenie dostupnosti odborných vyšetrení v ambulanciách.

Viac o téme: PandémiaPacientiStavZhoršenieDuševné zdravieKoronavírusDuševné poruchy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu