Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Dotácia z ministerstva by mohla ísť aj na odstránenie následkov mimoriadnych udalostí

Ministerka kultúry Natália Milanová
Ministerka kultúry Natália Milanová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR by mohlo poskytnúť dotáciu zo štátneho rozpočtu aj na odstraňovanie následkov či znižovanie negatívnych vplyvov mimoriadnych situácií na oblasť kultúry, ako aj na podporu a rozvoj mediálnej výchovy vrátane boja proti dezinformáciám. Vyplýva to z návrhu nového zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet zároveň navrhuje, aby parlament o legislatíve rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Dotácie Ministerstva kultúry (MK) SR bude podľa návrhu novely možné poskytnúť aj na činnosti súvisiace s obnovou kultúrnych pamiatok, ktoré nepredstavujú samotnú obnovu – napríklad na zdokumentovanie aktuálneho stavu kultúrnej pamiatky, odborné posúdenie potreby jej obnovy (reštaurovania) alebo prípravu projektovej dokumentácie na jej obnovu, takisto bude možné podporiť činnosti zamerané na budovanie alebo skvalitnenie evidencií kultúrnych pamiatok, výstavy, či odborné podujatia v tejto oblasti.

Predkladatelia legislatívnu úpravu vysvetľujú potrebou reagovať na aplikačné problémy v súvislosti s poskytovaním dotácií. Upraviť by sa mali podmienky poskytnutia dotácie, znížiť administratívna záťaž pre žiadateľov o poskytnutie dotácie. Nová legislatíva má tiež reflektovať skúsenosti pri poskytovaní dotácií v súvislosti s krízou spôsobenou ochorením COVID-19.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Okruh osôb, ktoré môžu byť žiadateľmi o poskytnutie dotácie, má podľa návrhu určiť ministerstvo kultúry vo výzve na predkladanie žiadostí. Návrh na skrátené legislatívne konanie odôvodňuje vláda tým, že ide o opatrenia na riešenie mimoriadnej situácie, ktorá na Slovensku naďalej trvá. Argumentuje aj naliehavou potrebou rýchleho riešenia negatívnych vplyvov pandémie na oblasť kultúry. Zákon by mal byť účinný 1. novembra 2020.

Viac o téme: VládaMinisterstvo kultúryDotáciaMimoriadne udalosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu