Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Na núdzový stav sú splnené zákonné podmienky, tvrdí Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na núdzový stav sú splnené zákonné podmienky. Uviedla to predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Jeho zavedenie podľa nej umožní lepšiu distribúciu pomôcok, ako aj lepší manažment krízy.

 "Na núdzový stav sú splnené zákonné podmienky. Zavedenie núdzového stavu umožní lepšiu distribúciu ochranných a zdravotných pomôcok, ako aj lepší manažment krízy v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb," odpovedala Remišová na otázku, či na rokovaní vlády vyhlásenie núdzového stavu podporí.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

S obmedzeniami by podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie mali prísť rýchle a účinné kompenzačné opatrenia pre najviac postihnuté oblasti, ako napríklad šport a kultúra. Premiér Igor Matovič (OĽANO) v pondelok (28. 9.) avizoval, že na Slovensku by sa mal opäť vyhlásiť núdzový stav. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu.

Tento krok musí ešte v stredu (30. 9.) odobriť vláda. Matovič vysvetlil, že sa nemá týkať len oblasti zdravotníctva, ale pôjde o "všeobecný núdzový stav". Počas prvej vlny pandémie sa núdzový stav týkal len zdravotníctva. Vláda ho vyhlásila 16. marca, trval do 14. júna.

Núdzový stav možno vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu možno počas neho v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území. Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia ľudí.

Viac o téme: Núdzový stavKoronavírusVeronika RemišováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu