Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Remišová vyzdvihuje dôležitosť ochrany klímy, prijala zástupcov iniciatív

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) v piatok na pôde svojho rezortu prijala predstaviteľov Slovenskej klimatickej iniciatívy a ďalších zelených organizácií. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu. Ministerstvo pri čerpaní eurofondov chce hájiť pozíciu zodpovedného prístupu k ďalším generáciám.

Remišová na stretnutí deklarovala, že ochrana klímy patrí medzi priority Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Rezort sa toho chce držať aj pri využívaní zdrojov z plánu obnovy a nového Operačného programu Slovensko.

"Som presvedčená, že zmenu klímy nemožno bagatelizovať a už vôbec nie popierať. To, že sme malá krajina, ešte neznamená, že nesieme menšiu zodpovednosť," vyhlásila Remišová s tým, že pre Slovensko sú zelené ciele aj významným zdrojom rozvoja. Zároveň uviedla, že strana Za ľudí chce byť aj hlasom ochrany životného prostredia. Podľa slov ministerky už dávno neplatí, že zodpovednosť k životnému prostrediu predstavuje brzdu ekonomickému rastu.

"Investície do zvyšovania energetickej úspornosti, do obnoviteľných zdrojov, do recyklačných zariadení, neznižujú len emisie skleníkových plynov. Zároveň vytvárajú pracovné príležitosti v regiónoch a predstavujú významný priestor pre inovácie," vysvetlila Remišová s tým, že tým pádom tieto investície zabezpečujú aj nové podnikateľské príležitosti. Ako príklad uviedla tisíce pracovných miest v stavebníctve, ktoré sú naviazané na obnovy a zatepľovanie budov.

Podľa vicepremiérky zároveň netreba zabúdať ani na dodatočné náklady. "Ročne na Slovensku predčasne zomrie 5000 ľudí v dôsledku znečisteného ovzdušia," vyčíslila ministerka s tým, že aj liečba chorôb spojených so znečistením ovzdušia predstavuje veľké náklady pre zdravotníctvo.

"Omnoho efektívnejšie je investovať do ekologického vykurovania, do ekologickej dopravy, atď. Prečistiť vzduch na Slovensku a predísť chorobám," doplnila Remišová. Ako pripomenul rezort, až 70 % tuhých znečisťujúcich látok v ovzduší spôsobuje nesprávne vykurovanie v domácnostiach.

Remišová podľa svojich slov oceňuje všetkých aktivistov, ktorí sa úprimne venujú poukazovaniu na problematiku zmeny klímy. Podľa nej práve iniciatíva tretieho sektora a dobrovoľníkov má obrovský význam. "Neustálym pripomínaním klimatickej zmeny pomáhajú presvedčiť verejnosť aj politikov, že riešenia nemožno ďalej odkladať," uzavrel rezort.

Viac o téme: Veronika RemišováZa ľudíSlovenská klimatická iniciatíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu