Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšie Ficove sťažnosti: Otvorený list prokurátorovi! Keď riešili mňa, nech riešia aj Matoviča

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Pred vyše rokom sa začala polícia zaoberať prípadom reakcie Roberta Fica na slová Milana Mazureka. Ficova videoodpoveď vyvolala pobúrenie u mnohých vtedajších politikov.

Fico v liste upozorňuje na vyjadrenie na výroky premiéra a očakáva rovnaký prístup, ako v jeho prípade. Prokurátor ešte minulý rok síce obnovil vyšetrovanie, ktoré bolo pôvodne zamietnuté, a Fica obvinili. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik však nakoniec všetky obvinenia stiahol. Dodnes nie je známe jasné rozhodnutie. 

Fico poslal prokurátorovi list

Šéf strany Smer poslal takmer po roku otvorený list prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Tomášovi Honzovi. V liste sa pohoršoval nad jeho prístupom. Žiada, aby preverili aj výroky niektorých súčasných poslancov vrátane premiéra. "Vážený pán prokurátor, dňa 5. septembra 2019 ste telefonicky požiadali zástupcu riaditeľa expozitúry Bratislava Národnej protiteroristickej jednotky NAKA, aby preverila, či som spáchal trestný čin schvaľovania trestného činu a iných trestných činov obsahom video príspevku z 5. septembra 2019, reagovali ste v priebehu hodín, ktorým som vyslovil svoj názor na odsúdenie poslanca NR SR M. Mazureka za výroky týkajúce sa Rómov," napísal v úvode Fico. 

Koncom novembra vyšetrovateľ dospel k záveru, že v danej veci nie je dôvod na začatie trestného stíhania a vec odmietol. O pár dní neskôr prokurátor ÚŠP rozhodnutie zrušil a vydal pokyn, aby sa vo veci začalo opäť konať. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry uznesenie vyšetrovateľa NAKA o odmietnutí tejto trestnej veci zrušil ako neodôvodnené a nariadil vyšetrovateľovi vecou sa ďalej zaoberať," napísala vtedy Generálna prokuratúra. Obvinenie voči Ficovi bolo vznesené začiatkom decembra.

Fica obvinili, Kováčik obvinenie zrušil

"Keďže ste dali záväzný pokyn, vyšetrovateľ ho dôsledne musel vykonať a voči mojej osobe bolo vznesené obvinenie," napísal Fico. Vo februári tohto roka informovala NAKA, že v prípade ešte nie je rozhodnuté. Obvinenie však zrušili. "V tejto veci vyšetrovateľ postupuje v zmysle pokynov prokurátora a doposiaľ v tejto veci nerozhodol," uviedol vo februári hovorca prezídia Michal Slivka. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry pôvodne obvinil expremiéra z troch trestných činov. Išlo o hanobenie národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

Za takéto trestné činy hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. Fico proti obvineniu podal minulý rok sťažnosť, ktorej vyhovel špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a obvinenie tak zrušil. Fico sa mal podľa vyšetrovateľa dopustiť trestných činov tým, že zverejnil na sociálnej sieti video, ktoré reagovalo na právoplatné odsúdenie exposlanca opozičnej ĽSNS Milana Mazureka. Na margo jeho odsúdenia za rasistické výroky reagoval Fico tým, že Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ.

Výzva prokurátorovi

Fico v liste prokurátorovi napísal, že má všetky legitímne dôvody informovať ho, že len pred pár dňami bol právoplatne odsúdený bývalý asistent poslanca parlamentu Filip Rybanič za zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva s tým, že "vážnosť tohto zásahu do ľudských práv poškodených osôb nie je potrebné zdôrazňovať". Ďalej ho vyrušuje aj vyjadrenie premiéra Igora Matoviča na adresu Rybaniča. "Na tlačovej besede uviedol, že „možno spáchal hrdinský čin a pozrel sa na účet skorumpovaného politika Kaliňáka. Áno s tým som súhlasil"," uviedol. 

"Neberiem si právo určovať, či niekto spáchal, alebo nespáchal trestný čin, ale toto verejné vyhlásenie vyvoláva minimálne podozrenie zo spáchania prečinu schvaľovania trestného činu," myslí si bývalý premiér. "Vážený pán prokurátor, ak sa spolu pozrieme na časovú os Vášho konania v mojom prípade a urgentnosť Vašich krokov, očakávam, že rovnakú mieru nekompromisnosti a bezodkladnosti preukážete aj v prípade predsedu vlády SR I. Matoviča. Pokiaľ potrebujete na Vaše konanie vonkajší podnet, pretože sa obávate zasiahnuť proti predsedovi vlády SR, môžete formálne považovať obsah tohto otvoreného listu za podanie trestného oznámenia podľa § 196 ods. 1 Trestného poriadku," dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu