Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS v slovenských školách! Ministerstvo zverejnilo AKTUÁLNE čísla, najlepšie sú na tom Košice

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Už pár dní po začiatku školského roka sa koronavírus vyskytol v niekoľkých školských zariadeniach. Momentálne je uzavretých 11 škôl a v sedemdesiatich školských zariadeniach je uzavretých niekoľko tried. Tisíce detí ostali doma. Podľa ministra školstva je situácia pod kontrolou.

Minister školstva Branislav Gröhling ešte v pondelok uviedol, že koronavírus evidujú na sto školách. Do stredy rána sa ich počet mierne znížil. Napriek tomu, že tieto čísla vyzerajú negatívne, ide len o percento žiakov. To považuje séf rezortu školstva za dobrú správu. Najviac zasiahnuté sú školy v Bratislavskom kraji. Štatistiky z rezortu školstva sú platné k strede k siedmej hodine ráno. 

Jedenásť škôl museli zavrieť

Na Slovensku je momentálne 11 škôl, ktoré museli zavrieť úplne. "Z toho je deväť základných škôl, jedna materská škola a jedno gymnázium," reagoval pre Topky rezort školstva. "Okrem toho na 32 školách došlo k zatvoreniu jednej triedy a na 38 školách bola zatvorená viac ako jedna trieda, celkovo pristúpili k zatváraniu tried na 70 školách," informovalo ministerstvo. 

KORONAVÍRUS v slovenských školách!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

 
Na deviatich zatvorených základných školách ostalo doma 2 008 žiakov, 225 detí ostalo doma v jednej zatvorenej materskej škole a 363 žiakov na jednom zatvorenom gymnáziu. "Ďalších 6 369 žiakov zostalo doma kvôli tomu, že na ich škole bola zavretá jedna alebo viac tried. Spolu tak kvôli COVID-19 nemohlo školu navštevovať 8 965 žiakov."

Najviac zasiahnutý je Bratislavský kraj

Najviac je zasiahnutý Bratislavský kraj, v ktorom je uzavretá jedna škola a na pätnástich školách museli uzavrieť jednu alebo viac tried. Ďalej Nitriansky kraj, kde zavreli dve školy a v dvanástich uzavreli triedy. Najviac zavretých škôl eviduje Trenčiansky kraj, ide o tri školy. Najlepšie je na tom Košický kraj, kde evidujú len jednu školu so zavretými triedami. 
 
Z pohľadu geografického rozloženia k zatváraniu škôl pristúpili 3 školy v Trenčianskom kraji, 2 školy v Trnavskom kraji, 2 školy v Nitrianskom kraji, 1 škola v Prešovskom kraji, 1 škola v Banskobystrickom kraji, 1 škola v Žilinskom kraji a 1 škola v Bratislavskom kraji. V Košickom kraji nezavreli zatiaľ ani jednu školu. 

KORONAVÍRUS v slovenských školách!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky, MŠ SR)

 
Z pohľadu geografického rozloženia k zatváraniu tried pristúpilo 15 škôl v Bratislavskom kraji, 12 škôl v Nitrianskom kraji, 12 škôl v Prešovskom kraji, 12 škôl v Žilinskom kraji, 9 škôl v Banskobystrickom kraji, 5 škôl v Trnavskom kraji, 4 školy v Trenčianskom kraji a 1 škola v Košickom kraji. 

KORONAVÍRUS v slovenských školách!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky, MŠ SR)

Menej ako jedno percento

"Z celkového počtu je to menej ako jedno percento žiakov, ktorí sú zasiahnutí ochorením COVID-19," uviedol ešte v pondelok Gröhling. Rovnako podľa neho ide o menej ako dve percentá škôl. "My sa týmto číslam, aj keď vyzerajú negatívne, tešíme, pretože ak dosahujeme len jedno percento zo všetkých žiakov, tak túto situáciu zvládame," povedal šéf rezortu školstva.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR iniciovalo mechanizmus, aby boli každý deň k dispozícii čerstvé informácie o tom, čo sa v školstve deje. Ide o platformu COVID - školský semafor na získavanie informácií od riaditeľov škôl a školských zariadení o vývoji epidemiologickej situácie.

Viac o téme: ŠkolyMinisterstvo školstvaKoronavírusBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu