Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pellegrini dokonal svoj definitívny odchod od Smeru: Postu podpredsedu NR SR sa vzdá do konca mesiaca

Pellegrini odíde z postu podpredsedu NR SR Zobraziť galériu (2)
Pellegrini odíde z postu podpredsedu NR SR (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Expremiér Peter Pellegrini (nezaradený) odstúpi z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR k 30. septembru. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii. Pozíciu si vzhľadom na výsledky parlamentných volieb nárokuje strana Smer-SD, z ktorej Pellegrini odišiel. Tá už avizovala, že na post navrhne svojho podpredsedu Juraja Blanára.

"Chcem vám oznámiť, že svoj sľub si aj splním. Dal som ho vtedy, keď som odišiel zo Smeru a založil Hlas-SD. Bez toho, aby ma musel niekto vyzývať, ja viem, čo sa patrí. Keďže sme svedkami už takej slabej politickej kultúry, týmto chcem prispieť, aby sa táto kultúra ešte vrátila," začal Pellegrini.

"V rámci zachovania akej-takej politickej kultúry v tomto štáte som sa rozhodol, že k 30. septembru tohto roku sa vzdávam funkcie podpredsedu Národnej rady SR," povedal na tlačovom brífingu Pellegrini.


Pellegriniho Hlas už zaregistrovali: Požiadajú o vytvorenie poslaneckého klubu, reakcia koalície


Neočákava, že mu schvália nový klub

Ten tiež dodal, že v dôsledku toho, že Hlasu-SD pravdepodobne neschvália samostatný poslanecký klub, bude v prípade jeho jedenástich poslancov nutné odísť z daných výborov, ktoré riešia dôležité veci v štátu ako napríklad vojenské spravodajstvo či SIS.

Pellegrini pritom pripomína, že práve jeho "jedenástka" získala až dve tretiny všetkých preferenčných hlasov celého, pôvodného poslaneckého klubu Smer-SD. "Mojim dnešným krokom sa tak úplne a definitívne rozviazali akékoľvek spojenia s mojou politickou minulosťou. Teraz sa môžeme sústrediť na vývoj obratu Hlas-SD," vyhlásil Pellegrini. Ten neočakáva, že poslanci Smeru a koalície Hlasu odsúhlasia založenie vlastného poslaneckého klubu. "Nerobíme si ilúzie, že tento náš počin bude úspešný," vyhlásil bývalý premiér.

Pellegrini sa týmto krokom vráti do klasickej poslaneckej lavice ako radový poslanec.

Bývalý premiér a líder
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Viac o téme: OdchodSmer-SDPeter PellegriniPodpredseda NR SRHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu