Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pellegriniho Hlas už zaregistrovali: Požiadajú o vytvorenie poslaneckého klubu, reakcia koalície

Ministerstvo vnútra už zaregistrovalo stranu Petra Pellegriniho Hlas - sociálna demokracia Zobraziť galériu (4)
Ministerstvo vnútra už zaregistrovalo stranu Petra Pellegriniho Hlas - sociálna demokracia (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR už zaregistrovalo stranu Petra Pellegriniho Hlas - sociálna demokracia. Vyplýva to z registra politických strán a hnutí, ktorý je zverejnený na webe rezortu. Dátum registrácie subjektu je 11. septembra. Líder strany Pellegrini na piatkovej tlačovej konferencii tiež informoval, že v stredu oficiálne spolu s 11 poslancami požiadajú Národnú radu SR o vytvorenie samostatného poslaneckého klubu.

"Dnešným dňom sa v živote našej strany začína nová riadna politická etapa a pevne verím, že úspešná," uviedol Pellegrini. Podľa jeho slov chcú byť hlasom mladých, seniorov, strednej generácie, ale aj hlasom regiónov a tiež silným hlasom Slovenska v zahraničí. Strana má stáť na pilieroch sociálnej i integračnej politiky a na antifašistickom pilieri.

V súvislosti so vznikom poslaneckého klubu uviedol, že budú rešpektovať postoj ostatných strán. "Uvidíme, ako sa k našej žiadosti postavia, aj keď už avizujú, že s tým budú mať asi problém. Ale oficiálne tento akt vykonáme a uvidíme, čo nám kolegovia v parlamente povedia a akým spôsobom budú argumentovať proti nášmu vzniku, respektíve či nás niekto aj podporí," skonštatoval.

Ministerstvo vnútra už zaregistrovalo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Za logické označil, že ich nepodporí napríklad Smer-SD, pretože ich podľa neho považuje za konkurenciu. Hovoril aj o náznakoch, že ich nepodporia ani koaličné strany. Podľa jeho slov to nebude mať vplyv na kvalitu ich opozičnej práce. Na stredu tiež avizoval, že oznámi aj svoj ďalší postup v súvislosti s miestom podpredsedu NR SR. To si po voľbách nárokuje Smer-SD.

Koalícia zrejme nepodporí vznik klubu 

Koalícia zrejme nepodporí vznik poslaneckého klubu strany Hlas - sociálna demokracia v Národnej rade SR. Hnutia OĽANO a Sme rodina podotkli, že nová strana Petra Pellegriniho neprešla voľbami. Za zachovanie pomerov síl z volebných výsledkov je aj SaS. Pellegrini avizoval, že o vznik samostatného klubu strany Hlas - sociálna demokracia požiadajú oficiálne v stredu, keď by sa mala začať aj schôdza NR SR.

"Vznik poslaneckého klubu nepodporíme. Politická strana Petra Pellegriniho neprešla voľbami, a preto nevidíme dôvod, aby mala poslanecky klub," uviedlo v reakcii hnutie OĽANO.

Pellegriniho Hlas už zaregistrovali:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Strana SaS poznamenala, že podpora možného vzniku ich samostatného klubu bude predmetom dohody na koaličnej rady. "V poslaneckom klube strany SaS je však väčšinový názor, že takýto klub nepodporíme, pričom sme za zachovanie pomerov síl, ktoré vyšli z volieb," priblížil hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský nevidí dôvod, aby podporovali vznik poslaneckého klubu, ktorý neprešiel voľbami. "Predpokladám, že o tom ešte budeme debatovať na koaličnej rade," dodal. Pripomenul podobné hlasovania v minulosti, keď vtedajšia koalícia aj s poslancami súčasnej strany Hlas nepodporili napríklad vznik klubu odídencov zo SaS.

Vyše 94-tisíc podpisov 

Strana požiadala o registráciu v polovici augusta. Na ministerstvo odovzdala vyše 94.000 vyzbieraných podpisov od občanov. Na registráciu strany je podľa zákona potrebných aspoň 10.000 podpisov. Na Slovensku je zatiaľ registrovaných okolo 160 politických strán a hnutí.

Hlas sa začal formovať po tom, ako Pellegrini a viacerí jeho kolegovia odišli zo Smeru-SD, s ktorým sa názorovo rozišli. Medzi nimi je desať súčasných poslancov parlamentu, napríklad bývalí podpredsedovia Smeru-SD Richard Raši a Peter Žiga, bývalá členka predsedníctva Denisa Saková a tiež poslanci Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Erik Tomáš, Róbert Puci a Ján Blcháč.

Viac o téme: PoslanciKlubStranaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu