Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jankovská si za vzor vybrala mafiánov: FOTO V hladovke stále pokračuje! Môže skončiť v nemocnici

Monika Jankovská a Denisa Cviková Zobraziť galériu (3)
Monika Jankovská a Denisa Cviková (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Rozhodnutie Moniky Jankovskej o vyhlásení protestnej hladovky nie je za múrmi väznice ojedinelé. Od začiatku roka skončil vo väzenskej nemocnici pre odmietanie jedla jeden odsúdený. V minulosti už podobný protest vyhlásili väznení mafiánski bossovia aj úspešný slovenský boxer.

Napriek tom, že si Monika Jankovská uvedomuje vážnosť svojho rozhodnutie a vie, že hladovka môže mať na jej zdravie fatálne následky, od svojho rozhodnutie zatiaľ neustúpila. „S klientkou som kontakte, nič sa nezmenilo, stále pokračuje vo svojej hladovke,“ reagoval advokát bývalej štátnej tajomníčky, keď sme sa ho naposledy pýtali na situáciu okolo jej klientky. Po troch dňoch bez jedla bude nasledovať zdravotná prehliadka. Jankovská sa jej podrobí za múrmi väznice, kde je už viac ako polroka.

Obvinená Monika Jankovská vyhlásila vo väznici hladovku! Prehovorila o dôvodoch

Podľa vývoja jej zdravotného stavu lekár rozhodne o ďalšom postupe. Keď bude bez jedla sedem dní, bude väzenský lekár kontrolovať zdravotný stav, už aj tak vychudnutej Jankovskej každý deň. „V prípade potreby je na návrh lekára takáto osoba umiestená na lôžkovú časť zdravotníckeho zariadenia v ústave. Ak by došlo k zhoršeniu zdravotného stavu väznenej osoby z dôvodu držania hladovky, je takáto osoba eskortovaná do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne,“ prezradil Zbor väzenskej a justičnej stráže ďalší postup v prípade zhoršenia zdravotného stavu väznenej osoby.

Prezradili nám aj to, že Monika Jankovská v tom za posledné obdobie nie je sama. „Od začiatku roka 2020 až doteraz evidujeme jeden prípad, kedy väznená osoba bola hospitalizovaná na internom oddelení v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne z dôvodu držania hladovky v mesiaci máj. Aktuálne sa v nemocnici nenachádza žiadna väznená osoba hospitalizovaná z dôvodu držania hladovky,“ informovala Topky.sk hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

Hladovka bossa sýkrovcov

S hladovkou to v januári tohto roku vyskúšal aj mafiánsky boss sýkrovcov Róbert Lališ alias Kýbel. Ten si v tej istej väznici, ako je aktuálne umiestená Monika Jankovská odpykáva doživotný trest za päť vrážd. „Dôvodom sú podmienky výkonu trestu, ktoré nie sú v súlade so základnými právami väzňov. Už dlhšie pripravujeme aj právne kroky, ktoré podnikneme,“ uviedol pre Aktuality.sk advokát Marek Para, ktorý Lališa právne zastupuje. Advokáta sme kontaktovali, aby sme s odstupom času zistili, či hladovka mafiánskeho bossa stále trvá alebo ju po splnení podmienok boss obávaných sýkrovcov po splnení podmienok ukončil. Na otázky však zatiaľ Para nereagoval.

Jankovská si za vzor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Boss ukrajinsko-slovenského gangu skončil na vozíčku

Vari najviac v médiách rezonovala hladovka mafiánskeho bossa Volodymyra Jegorova. Ten sa pre protestnú hladovku rozhodol potom, ako ho júni 2006 po štyroch rokoch prepustili z väzby. No na slobode urobil len tri kroky a opäť skončil s putami na rukách. Policajti ho vtedy obvinili z vraždy Gustáva Hrdloviča. Jegorov kvôli tejto väzbe držal dve hladovky, spolu 114 dní. Schudol približne 24 kilogramov. Jegorova na súd priviezli na invalidnom vozíčku a jedného pojednávania sa pre zlý zdravotný stav ani nezúčastnil a skončil vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

Prokuratúra: Expriateľa Mečiarovej dcéry Jegorov nezavraždil!

Po roku jeho trestné stíhanie v prípade vraždy Hrdloviča zastavili. Volodymyr Jegorov čelil spolu s ďalšími tromi mužmi aj obžalobe z popravy štyroch členov neposlušného krídla svojej skupiny. Jegorov strávil vo vyšetrovacej väzbe viac ako 10 rokov. V roku 2014 ho prepustili na slobodu a napriek pokračujúcemu procesu vyhostili zo Slovenska.

Volodymira Jegorova hneď po prepustení zadržali kukáči
Zobraziť galériu (3)
Volodymira Jegorova hneď po prepustení zadržali kukáči  (Zdroj: TASR)

Hladovka olympionika

Jeden z najúspešnejších boxerov Slovenska Rudolf Dydi prestal jesť 30. apríla 2012. Bolo to v čase, keď bol vo väzbe pre marenie spravodlivosti a po obvinení z vydierania, hrubého nátlaku, nedovoleného ozbrojovania, obmedzovania domovej slobody, krádeže automobilu, podvodu aj ovplyvňovania svedkov. Pre hladovku sa rozhodol preto, lebo súd dlhší čas nerozhodol o jeho žiadosti o prepustenie z väzby.

Z tej ho 10. mája 2012 prepustili a hladovku preto ukončil. Rudolf Dydi je aktuálne za mrežami Cyperskej väznice, kde ho stíhajú pre vraždy v tamojšom podsvetí. Dydi získal počas svojej kariéry bronzové medaily na majstrovstvách sveta i na majstrovstvách Európy.

Viac o téme: SudkyňaHladovkaKorupciaVäzbaHladovanieMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu