Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Krajčí má ambiciózny plán: Chce zatočiť so superšíriteľmi, je tu však zákonný háčik

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, SITA/AP Photo/Antonio Calanni)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva má v posledných dňoch plné ruky práce v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, ktorá už prepukla do druhej vlny. Minister Marek Krajčí už vyhlásil, že za vysoké šírenie môžu veľmi pravdepodobne tzv. superšíritelia, proti ktorým by chcel šéf rezortu zakročiť zákonným spôsobom. V tomto kontexte sa dokonca spomínajú aj počty rokov za mrežami, ktoré môže takýto človek dostať, ak infekciu šíri vedome.

Minister Krajčí je presvedčený, že superšíritelia roznášajú nový koronavírus medzi zvyšok Slovákov. Ten to vyhlásil ešte minulý týždeň v stredu pred rokovaním vláda. Rezort plánuje od 2. septembra posilniť odberové kapacity, rokuje o tom so súkromnými laboratóriami. Druhá vlna nového koronavírusu je podľa jeho slov vážnejšia ako prvá.

Začal ostro, a to podaním trestného oznámenia

Šéf ministerstva už stihol minulý týždeň aj podať trestné oznámenie proti portálu Bádateľ, ktorý podľa rezortu šíril poplašné správy. Informoval o tom aj vo videu, ktoré dal na sociálnu sieť Facebook. Portál podľa jeho slov vyzýva na nenosenie rúška a nerešpektovanie opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva pod vedením hlavného hygienika Jána Mikasa.

Superšíritelia ako vážna hrozba

Práve v týchto dňoch sa Krajčí zameral na ľudí, ktorí opatrenia nerešpektujú a odmietajú akékoľvek následky vlastného nezodpovedného správania uprostred druhej vlny pandémie nového koronavírusu. "Zachytili sme správanie ľudí, ktorí sú tzv. superšíritelia. Musím na rovinu povedať, že všetky doterajšie relevantné údaje potvrdzujú, že toto ochorenie sa exponenciálne šíri práve vďaka nim. Sú to ľudia s rizikovým správaním a zo všetkých infikovaných je takýchto ľudí zhruba desať percent a týchto desať percent nesie vinu za zvyšných 80 percent, ktorí sa následne infikujú," povedal s tým, že v rámci opatrení potrebujú túto skupinu ľudí eliminovať.

KORONAVÍRUS Krajčí má ambiciózny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kto je superšíriteľ?

Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová pre Denník SME vysvetlila aj to, aká je vlastnostná charakteristika tzv. superšíriteľa vírusu. Podľa rezortu ide o človeka, ktorý v prvých dňoch po nakazení, kedy sa začína choroba rozvíjať, má v sebe vysokú nálož vírusu. Ak sa v tomto stave zúčastňuje hromadných podujatí ako napríklad svadby a iné zhromaždenia, kde ostatní ľudia nemajú rúška, je vysoko pravdepodobné, že dochádza k nekontrolovateľnému šíreniu nákazy. Viac informácií o superšíriteľoch ministerstvo ešte nepredstavilo.

Krajčí tiež komentoval, že nezodpovedné správanie takýchto ľudí spôsobí, že dohľadanie ich kontaktov bude trvať nejaký čas. Infikovaných v Bratislave môžu podľa jeho slov pribudnúť desiatky až stovky. Odporúčal im preto izolovať sa. Pripustil, že Slovensko potrebuje posilniť testovacie kapacity. Avizuje aj vytvorenie veľkokapacitných miest, o čom rezort zdravotníctva rokuje aj so súkromnými laboratóriami.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR rieši aj otázku dostupnosti vakcín na nový koronavírus. Slovensko je veľmi malý trh, Krajčí si myslí, že pri vyjednávaniach bývajú úspešnejšie veľké krajiny.

Teoreticky hrozí aj väzenie, no zákon je nepresný

V kontexte šírenia infekcie sa spomína aj možný trest pre týchto superšíriteľov a ľudí, ktorí vírus šíria vedome. Náš Trestný zákon totiž pozná postihovanie šírenia nákazlivej choroby, no tu chýba zoznam chorôb, ktoré by sa legislatívne dali chápať ako "nákazlivé". Posledná novela je až z roku 1987 a aj keď začal 1. januára 2006 platiť nový Trestný zákon, podľa SME k nemu nepribudol nový, aktualizovaný zoznam nákazlivých chorôb. "Trestný zákon postihuje páchateľa, ktorý úmyselne, ale aj z nedbanlivosti spôsobí alebo zvýši nebezpečenstvo zavlečenia alebo rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby," reaguje polícia.

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusMarek KrajčíSuperšíritelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu