Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Krajčí a Mikas poznajú výsledky testov na koronavírus: Jeden z nich zostáva v izolácii

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik SR Ján Mikas sa ocitli v preventívnej karanténe po tom, ako prišli do kontaktu s členom štábu, ktorý mal pozitívny test na nový koronavírus. Obaja sa podrobili testom a ich výsledky sú už známe.

KORONAVÍRUS Minister Krajčí je v izolácii: Vraj sa cíti dobre, testovať budú desiatky ľudí z rezortu

Informovali o nich prostredníctvom sociálnej siete. Našťastie si obaja môžu vydýchnuť. "Konzílium epidemiológov a infektológov je plne funkčné, všetci, vrátane mňa a hlavného hygienika, sme negatívni. Vo štvrtok sme rokovali niekoľko hodín, všetci za jedným stolom, s rúškami na tvári, vetrali sme. Medzi nami sedel chorý na COVID-19, cítil sa slabší, mal iba zaľahnuté v ušiach," opísal šéf rezortu zdravotníctva.

AKTUÁLNE Krajčí a Mikas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Na druhý deň však spomínanej osobe vystúpila teplota. Nechala sa teda otestovať a výsledok bol pozitívny. "Keď sedel s nami, bol vysoko infekčný," uviedol minister a pripomenul, že rúška majú veľký zmysel. "Dôležité je aj dostatočne vetrať miestnosť a dodržiavať hygienu rúk," uzavrel Krajčí odporúčaním.

AKTUÁLNE Krajčí a Mikas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto:Facebook/Marek Krajčí)

Zostáva v izolácii

Hlavný hygienik SR Ján Mikas aj napriek negatívnemu výsledku laboratórneho vyšetrenia na COVID-19 z preventívnych dôvodov naďalej zostáva ešte pár dní v izolácii. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR. 

"Negatívny výsledok testov majú aj ďalší dvaja zamestnanci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorí tiež prišli do kontaktu s osobou, u ktorej bolo následne potvrdené ochorenie COVID-19," doplnil ÚVZ SR.

AKTUÁLNE Krajčí a Mikas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook/UVZ)

Mikas taktiež vyzdvihol význam nosenia rúšok. „Nosenie tvárových rúšok má význam u každého z nás, nielen u osôb s príznakmi respiračného ochorenia, kde rúško priamo zachytáva prúd kvapôčok. Je dôležité, aby ho v súčasnej situácii - v čase druhej vlny ochorenia COVID-19 a tesne pred bránami chrípkovej sezóny – nosili aj na pohľad zdravé osoby. Vírus totiž prenáša aj osoba bez príznakov ochorenia, ktorá nemusí vedieť, že je jeho nosičom, no je tiež infekčná,“ uviedol.

Viac o téme: TestyVýsledkyKoronavírusMarek KrajčíJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu