Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hegerov škandalózny poradca má ďalší problém: Obžaloba kvôli falošným podpisom

Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dnes už v médiách viackrát spomínaný poradca ministra Eduarda Hegera (OĽaNO) Michal Miškovič bude mať zrejme čo vysvetľovať. V týchto dňoch sa totiž rieši jeho obžaloba v prípade falošných podpisov. Miškovič to vníma ako hrozbu, no Heger doplnil, že Miškovič na rezorte zostane len dovtedy, kým si nesplní "misiu".

O novinkách v tomto prípade píšu Aktuality.sk. Miškovič pôsobí ako poradca ministra financií Hegera a už aj predtým mal s OĽaNO dobré vzťahy, čo sám potvrdil. Čo však vyvolalo veľkú pozornosť boli zákazky, ktoré od štátu získal za viac ako 800-tisíc eur. Miškovič má dokonca blízko aj k niektorým samosprávam a zmluvy má dokonca uzatvorené aj na župe v Žiline, ktorej predsedá Erika Jurinová.

Kauza podpisy

Miškovič však teraz čelí inej kauze z minulosti. Ide o prípad falšovania podpisov, pre ktoré istý súkromník prišiel o desiatky tisíc eur. Aj keď prokurátor vydal na Miškoviča obžalobu ešte v roku 2017, ľady sa dodnes nepohli a súd nerozhodol. Prvé husle tu má hrať spor o údajnej pohľadávke medzi subjektami Cronson a BH Site Management.

Cronson sa v roku 2013 obrátil na súd s tým, že BH Site Management, ktorá sa sústredí na výstavbu, jej dlhuje viac ako 147-tisíc eur. Súd, ktorý už dnes nefunguje, rozhodol, že stavebný subjekt má dlžoby vyrovnať. Odrazu si však spolumajiteľ BH Site všimol, že podpisy jeho kolegov niekto sfalšoval.

Obžaloba

Krajský súd v Trenčíne následne pozastavil rozhodnutie a to až dovtedy, kým sa verdikt potvrdí alebo vyvráti. Nepravé podpisy sa mali nachádzať práve na dokumentoch kľúčového charakteru. Tie mali dokázať, že dlh zanikol. Po čase práve prokurátor prišiel k tomu, že podpisy mal sfalšovať práve Miškovič a podal na neho obžalobu.

„Takto sfalšované podklady spolu s ďalšími listinami predložil so Žalobou o zaplatenie Pohľadávky vo výške 147 281,61 eur, za spol. Cronson, ktorú aj sám vypracoval a ktorú podpísal jej konateľ Ing. Juraj Krajčovič na Rozhodcovský súd V/I/S/S,“ vyplýva z obžaloby.

Zdržanlivé vyjadrenia

K prípadu mal čo povedať aj konateľ spoločnosti Cronson Juraj Krajčovič. S Miškovičom sa angažuje v inej spoločnosti s podobným názvom - Cronson Invest. Krajčovič hovorí, že dlh 147-tisíc je skutočný a BH Site vraj neuhradila z tejto dlžoby ešte stále nič. „Pána Miškoviča poznám vyše 10 rokov, pomáhal mi s uplatnením pohľadávky voči BH Site Management. Nechcem sa vyjadrovať k prebiehajúcemu trestnému konaniu, aby nedošlo k mareniu trestného konania a ovplyvňovaniu svedkov,“ tvrdí Krajčovič. Miškovič mal sfalšovať podpisy bývalého konateľa BH Site Mateja Hajdu. „Som iba svedok, nemám prístup k spisu,“ skonštatoval.

Heger o obžalobe vraj nevedel

Nový minister financií z OĽaNO vraj o obžalobe Miškoviča pri nástupe do funkcie nevedel. „O obžalobe pána Miškoviča som sa dozvedel v utorok 18. augusta. Zachytil som v médiách, že jeho obžaloba stojí na krivom obvinení a je súčasťou desať rokov sa vlečúcej kauzy. Samozrejme, budem sa tomu venovať,“ tvrdí Eudard Heger.

Hegerov škandalózny poradca má
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Až naplní misiu, vystrieda ho iný

Heger už však napriek tomu teraz pripúšťa, že Miškovičova úloha na ministerstve nepotrvá celé vládne obdobie. Ak sa vraj naplní Miškovičova "misia", pod ktorou má na mysli identifikáciu predražených zmlúv v rezorte, tak ako poradca skončí. V tomto kontexte minister reagoval aj na kritiku opozície. „Príde mi absurdné, keď ma ide odvolávať strana Smer-SD, ktorá najímala poradcov za 300 až 500 eur na hodinu, a ide ma odvolávať za to, že som si najal človeka za 30 eur na hodinu na to, aby odhalil predražené zákazky na ministerstve,“ vyjadril sa minister.

Viac o téme: Eduard HegerMichal Miškovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu