Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pacienti prekonali koronavírus, potom zomreli z iných príčin: VIDEO Patológ o neočakávanom náleze na pľúcach

Patológ Michal Palkovič pri výkone pitvy. Zobraziť galériu (8)
Patológ Michal Palkovič pri výkone pitvy. (Zdroj: Archív:Michal Palkovič)

BRATISLAVA - Koronavírus svet sužuje od konca minulého roka. O nákaze však neustále pribúdajú nové poznatky. A na to, aby mohli odborníci s istotou vysloviť nejaký záver, sú potrebné dni, týždne či dokonca mesiace skúmania a testovania. Patológ Michal Palkovič, ktorý na Slovensku vykonal pitvu u väčšiny obetí Covid-19, sám priznal, že nastala chvíľa, kedy zákrok preukázal to, čo on sám nečakal. Na počudovanie ale išlo o telá tých, ktorí sa z nákazy oficiálne vyliečili.

Prečítajte si aj: ROZHOVOR Patológ Palkovič o koronavíruse: Zasiahnuté pľúca pripomínajú mäso, kritický bude najmä október

Michal Palkovič skúma telá obetí, u ktorých sa už pred smrťou potvrdil koronavírus. Zaoberá sa však aj úmrtiami pacientov, v prípade ktorých sa vyskytlo podozrenie, že boli infikovaní. 

Do odpovede na otázku, s akým najbizarnejším úmrtím sa stretol počas svojej 20-ročnej kariéry, zahrnul aj koronavírus. V spojitosti s nákazou ho totiž prekvapili pľúca zosnulých, ktorí síce mali koronavírus, no ochorenie za života prekonali a vyliečili sa z neho.

"Momentálne študujeme aj pacientov, ktorí prekonali koronavírusovú infekciu, v podstate sú vyhlasení za vyliečených a potom zomrú za nejaké obdobie. Študujeme napríklad aj pľúcne tkanivo," opísal.

Čo považuje za naozaj neočakávaný nález? Stopy po infekcii síce na pľúcach zostali, no ich celkový vzhľad je vo vybraných prípadoch úplne iný, než sa predpokladalo. Viac sa dozviete vo videu.

Pacienti prekonali koronavírus, potom zomreli z iných príčin: Patológ o neočakávanom náleze na pľúcach (Zdroj: Topky:Maarty)

Viac o téme: PatológiaSlovenskoKoronavírusMichal Palkovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu