Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Časť vojakov by sa mohla vrátiť na misiu v Iraku, stav v Afganistane trvá

Minister obrany Jaroslav Naď
Minister obrany Jaroslav Naď (Zdroj: SITA/Ministerstvo obrany SR)

BRATISLAVA - Časť vojakov Ozbrojených síl (OS) SR stiahnutých z operácie NATO v Iraku v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 by mohla byť opäť nasadená na misiu v auguste a októbri. V priestore operácie Resolute Support Afganistan naďalej zostáva len nevyhnutný personál, tento mesiac sa uskutoční jeho rotácia. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

V mieste operácií zostali po prehodnotení bezpečnostnej situácie v mieste nasadenia a zhodnotenia hygienicko-epidemiologickej situácie vojaci zaradení do kategórie "essential personel", teda nevyhnutní na plnenie základných úloh. "Tí, ktorí boli operačnými veliteľstvami posúdení a zaradení do kategórie ako 'non essential personel' (personál plniaci podporné úlohy), sú stále na území Slovenska v tzv. stand-by fáze, čo znamená, že sú pripravení na opätovné vyslanie na plnenie úloh v priestore operácií," priblížila hovorkyňa.

Pre opatrenia spojené s pandémiou nového koronavírusu stiahol rezort obrany v apríli z operácie Resolute Support v Afganistane 29 profesionálnych vojakov. Na mieste operácie zostalo 20 príslušníkov OS SR, ktorí tam plnia úlohy v oblasti výcviku afganských bezpečnostných zložiek. O stiahnutí šiestich zo siedmich vojakov z misie v Iraku informovalo MO SR v júni.

Viac o téme: VojaciArmádaSlovenskoAfganistanIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu