Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posun v kauze smeráčky Komárkovej: Ďalší obvinení! Pochybnosti v menovaní šéfov úradov práce

Zuzana Komárková Zobraziť galériu (4)
Zuzana Komárková (Zdroj: archív)

BRATISLAVA – Pred pár mesiacmi sme vás ako prví informovali o prípade úplatkárstva vo vedení Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch. Bývalá šéfka úradu je dnes obvinená. V prípade však nastal posun a obvinili aj ďalšie osoby. Komárkovú do vedenia ešte v roku 2014 nominovala vtedajšia vláda na čele so Smerom.

Komárková bola kandidátkou Smeru za starostku obce Drahovce a za poslankyňu v Trnavskom kraji v komunálnych voľbách v roku 2018. Porazil ju nezávislý kandidát. Okrem toho viedla úrad práce v Piešťanoch, do ktorého čela ju nominovala jednofarebná vláda Smeru ešte v roku 2014. O necelý rok neskôr 9. júla však bola postavená mimo službu. Dôvodom bolo obvinenie v trestnej veci prijímania úplatku. Dnes sú obvinené ďalšie osoby. 


Komárková zo Smeru skončila, riaditeľku úradu práce odvolali: Je obvinená z prijímania úplatkov


Okrem Komárkovej obvinili ďalšie osoby

„Spomínaná štátna zamestnankyňa bola v súlade s § 66 ods. 1 zákona o štátnej službe dňom 9. 7. 2019 zaradená mimo činnej služby na základe obvinenia vydaného orgánmi činnými v trestnom konaní,“ uviedla hovorkyňa úradu Jana Lukáčová pre Topky ešte v júli 2019. V prípade však nastal po viac ako roku posun. 

Posun v kauze smeráčky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív)

V prípade boli obvinené ďalšie osoby. „V predmetnej (rovnakej) trestnej veci boli okrem osoby Z.K. obvinené aj ďalšie osoby a prebiehajú úkony prípravného konania, ktoré je neverejné. Ďalšie skutočnosti preto nie je možné uviesť, aby nedošlo k sťaženiu alebo zmareniu objasnenia alebo vyšetrenie predmetnej veci,“ uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Dočasné vedenie maximálne dva roky

„Zaradenie štátneho zamestnanca mimo činnej služby trvá do právoplatného skončenia trestného stíhania, najviac však dva roky,“ dodala na adresu odvolania Komárkovej pred rokom v júli Lukáčová. Generálny riaditeľ ÚPSVaR Marián Valentovič vedením úradu práce v Piešťanoch dočasne poveril Ľubicu Vavrovú, ktorá je na tomto poste dodnes. „Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny nemá žiadne informácie. Riaditeľkou Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Piešťany je Ing. Ľubica Vavrová,“ povedala pre Topky Mária Hrehová. 

Vo veci sme oslovili aj ministerstvo práce, ktoré zatiaľ nereagovalo.

Pôvodné informácie

Podľa pôvodných informácií malo Komárkovej odvolanie súvisieť s kauzou denných stacionárov. Samotný úrad i rezort práce však túto informáciu ešte minulý rok popreli. „Nie, nesúvisí to s denným DS, úrady práce nemajú nič spoločné s dennými stacionármi, nie sú zriaďovatelia, ani nemajú žiadne kompetencie,“ uviedla vtedy hovorkyňa rezortu práce Daniela Rodinová.

Posun v kauze smeráčky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: abpiestany.sk)

Túto informáciu potvrdil aj samotný úrad. „Ako už uviedli kolegovia z ministerstva práce, úrady práce ani ústredie práce nemajú v oblasti denných stacionárov žiadne kompetencie. Zjednodušene povedané – úrady práce nemajú s dennými stacionármi nič spoločné,“ povedala hovorkyňa ÚPSVaR. Informácie o obvinení poskytli ústrediu orgány činné v trestnom konaní, aby ústredie mohlo postupovať v súlade so zákonom o štátnej službe. V kauze denných stacionárov sa dlhodobo rieši falšovanie dochádzky, rodinkárstvo, zneužívanie dotácií či podvody. Rezort práce vykonáva pravidelné kontroly a zisťuje pochybenia.

Vláda sa zmenila, ostali „naši ľudia“?

Po voľbách 2020 sa však zmenila vláda a bývalého ministra práce za Smer Jána Richtera nahradil Milan Krajniak zo súčasného koaličného hnutia Sme rodina. Zdá sa, že aj teraz sú v prípade menovania šéfov jednotlivých úradov práce pochybnosti. Postup ministra Krajniaka prednedávnom kritizovala mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko. Podľa nich totiž pokračuje kultúra „našich ľudí“. Sekretár PS Braňo Tichý zdôraznil, že po netransparentnom obsadení 53 prednostov okresných úradov pokračuje vláda Igora Matoviča v ďalších „čistkách“. 

Posun v kauze smeráčky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/J8n Zemiar)

Hnutie Sme rodina totiž najnovšie údajne dosadzuje svojich straníckych funkcionárov a blízkych spolupracovníkov na miesta šéfov úradov práce. Podľa medializovaných informácií v týchto dňoch končí 26 zo 46 riaditeľov po celom Slovensku. Ďalší ich majú nasledovať čoskoro. Tichý podčiarkol, že Krajniak pritom ešte v máji vyhlásil, že vláda neplánuje plošné odvolávanie riaditeľov na úradoch práce. „V skutočnosti dochádza k plošnému odvolávaniu a menovaniu riaditeľov, a to len na základe politickej príslušnosti a opäť bez otvorených a transparentných výberových konaní, ktoré by garantovali výber kvalifikovaných odborníkov,“ povedal člen predsedníctva PS Branislav Vančo.

Je správne, aby som mal vplyv na menovanie manažérov úradov práce

Je správne, aby minister práce mal vplyv na menovanie manažérov na úradoch práce. Krajniak to uviedol v reakcii pre TASR. „V politike som vždy uplatňoval princíp osobnej zodpovednosti. Ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny zodpovedám za výkon politiky v oblasti zamestnanosti, a preto považujem za správne, aby som mal vplyv na menovanie a odvolávanie riadiacich manažérov na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. Pri uplatňovaní mojej manažérskej zodpovednosti sa ako minister nebudem skrývať za výberové konania, sú to moje personálne rozhodnutia, za ktorými si stojím,“ spresnil.

Pri rozhodovaní o každom novom riaditeľovi mal Krajniak podľa svojich slov k dispozícii viacerých kandidátov. „S väčšinou novovymenovaných riaditeľov úradov práce, sociálnych vecí a rodiny som sa stretol osobne, na ďalších som získal natoľko kvalitné manažérske referencie, že som nepovažoval za potrebné viesť s nimi osobný pohovor,“ zdôraznil minister práce. „Nie je pre mňa podstatné, členom akej politickej strany boli alebo sú riaditelia úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. Očakávam od nich výsledky. Podľa vyhodnotenia výsledkov ich práce budú po roku vo funkcii pokračovať alebo budú vymenení,“ informoval.

Dodal, že doteraz boli napriek deklarovaným výberovým konaniam riaditelia úradov práce, sociálnych vecí a rodiny prerozdelení podľa straníckeho kľúča, a to v počte 27 pre Smer-SD, 8 pre Most-Híd, 7 pre SNS a 1 pre Sieť. „V takomto divadle pokračovať nebudem,“ uzavrel Krajniak.

Viac o téme: PiešťanyÚPSVaRZuzana Komárková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu