Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AKTUÁLNE Jaromír Čižnár požiadal prezidentku o uvoľnenie z funkcie

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorému sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie, požiadal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú o uvoľnenie z funkcie. Potvrdila to Čižnárova hovorkyňa Andrea Predajňová.

"Termín vzdania sa funkcie bude oznámený v najbližších dňoch po doručení písomného vyhotovenia do rúk pani prezidentky," doplnila Predajňová po tom, ako sa Čižnár stretol s hlavou štátu.

Jaromír Čižnár mal a mohol pre spravodlivosť spraviť omnoho viac, tvrdí Veronika Remišová

Čižnárovho nástupcu parlament zatiaľ nevolil. Podľa zákona mohol Čižnár stáť na čele generálnej prokuratúry, kým nepríde nový šéf prokurátorov. Parlament aktuálne schválil zmeny vo výbere generálneho prokurátora. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) hovoril, že by voľbu mohol vyhlásiť na jeseň.

Čižnára 18. júna 2013 zvolilo v tajnej voľbe 82 poslancov Národnej rady (NR) SR. Následne ho 17. júla vymenoval do funkcie prezident SR Ivan Gašparovič. Od vzniku SR je v poradí šiestym generálnym prokurátorom SR.

Po vražde hovoril o pekle

Bol som zhrozený, šokovaný. Tlačová beseda, ktorú som v ten deň mal, sa samozrejme, neobišla ani bez emócií.  Slová „o rozpútaní pekla“, ktoré som vtedy povedal, s odstupom času „zľudoveli“ a mrzí ma, že sa pre niektorých stali symbolom výsmechu, cynizmu, či nenávisti voči mojej osobe. Na tlačovej besede som doslova povedal: „Keby sa  preukázalo, že tento skutok bol spáchaný v súvislosti s prácou nebohého novinára a jeho družky, tak ja tu rozpútam peklo. Peklo také, že sa urobí všetko preto do tla, aby sa to objasnilo.“ Vyvinul som maximálne úsilie preto, aby sa podarilo objasniť tento ohavný a neospravedlniteľný čin. Túto trestnú vec dozorujú skúsení prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. V rekordne krátkom čase , v priebehu pár týždňov (zvyčajne to trvá aj pol roka) sa podarilo zriadiť medzinárodný vyšetrovací tím. Osobne som sa zúčastnil pri jeho kreovaní na rokovaniach so zahraničnými partnermi na pôde Eurojustu. Vyšetrovací tím, ktorý bol na Slovensku vytvorený a ktorý naďalej intenzívne pracuje na objasnení tejto úkladnej vraždy, posilnili svojou pomocou aj medzinárodné zložky FBI, či Europolu.

Som rád, že vyšetrovací tím pod dozorom skúsených prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry intenzívne pracuje a ich práca prináša aj prvé výsledky. Podarilo sa im totiž objasniť priebeh skutku, identifikovať a obviniť páchateľov. Samozrejme, tu sa práca nekončí. Naďalej sa s maximálnym úsilím pracuje na tom, aby sme poznali a pred súd postavili aj objednávateľa resp. objednávateľov tohto otrasného činu.  Verím, že prvé obžaloby v tejto veci budú predložené súdu v priebehu pár mesiacov. Myslím si, že doterajšie výsledky práce prokurátorov a vyšetrovateľov rozptýlili akékoľvek pochybnosti o akomsi „zametaní pod koberec“ a získali si dôveru a rešpekt aj zástupcov poškodených, či verejnosti.

Zasiahol proti domácemu násiliu

Čižnár nedávno pripomenul, že od svojho nástupu sa snažil vytvoriť podmienky pre špecializáciu prokurátorov na problematiku domáceho násilia. "Som rád, že na všetkých zložkách prokuratúry pôsobia prokurátori – špecialisti. Jedným z prvých krokov bol vznik bezplatnej telefonickej linky a emailu pre týrané osoby. V tejto oblasti sme dosiahli výrazný posun," povedal. Jedným z prvých prípadov, čo riešil, bola kauza utýranej maloletej Lucky Luknárovej.

"Bol som zhrozený nad laxným prístupom subjektov, ktoré mali práva dieťaťa chrániť. Obžalovaný mal podľa navrhovanej dohody o vine a treste vyviaznuť až so smiešne nízkym trestom a matka mala ostať beztrestná. Prípad som odňal a prebrala ho Krajská prokuratúra v Trnave. Výsledkom bolo, že obom boli uložené násobne vyššie tresty a odsúdenie sociálnej pracovníčky," dodal.

Kollár by bol rád, keby Čižnár nadsluhoval do zvolenia nového šéfa prokuratúry

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár by bol veľmi rád, keby Jaromír Čižnár neodišiel zo svojej funkcie a počkal do vymenovania nového generálneho prokurátora. Toho by mohla NR SR voliť v septembri. Generálny prokurátor plní podľa neho aj určité ústavné a právne funkcie, ktoré sa ťažko dajú v čase jeho absencie zastúpiť.

Z jeho pohľadu by tak bolo dobré, keby Čižnár nadsluhoval vo funkcii do nástupu nového generálneho prokurátora. „Rátam, že v septembri budeme voliť generálneho prokurátora,“ myslí si Kollár. Vypočutie kandidátov v ústavnoprávnom výbore by tak chcel Kollár absolvovať týždeň pred septembrovou schôdzou.

Viac o téme: Jaromír ČižnárZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu