Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ZVRAT v počasí! Pekelný začiatok týždňa vystrieda rapídne ochladenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BRATISLAVA - Nový týždeň sa začne tropickými teplotami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na pondelok dokonca vydal výstrahu pred vysokými teplotami. V utorok však nastane zvrat - ochladí sa o viac ako desať stupňov!

Pondelok

Výbežok vyššieho tlaku vzduchu zasahujúci do strednej Európy od západu zoslabne a v priebehu popoludnia postúpi nad našu oblasť od severozápadu teplotne výrazný studený front spojený s tlakovou nížou nad Škandináviou.

Počasie podľa lokality na Predpovede.sk

Cez deň bude malá, neskôr miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele sa vyskytnú prehánky alebo búrky. V severnej polovici bude pršať len miestami.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 28 až 33 stupňov. Vyše tridsaťstupňové horúčavy sa očakávajú v okresoch Pezinok, Senec, Komárno, Levice, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda a Galanta, pre ktoré SHMÚ vydal prvostupňovú výstrahu pred vysokými teplotami.

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ pripomenul hydrometeorologický ústav.

Na Orave a pod Tatrami sa miestami oteplí na približne 26 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne okolo 18 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Fúkať bude slabý, popoludní v západnej polovici a podvečer aj na hornom Spiši severozápadný vietor rýchlosťou 20 až 40, v nárazoch miestami do 65 km/h.

Utorok

Teplotne výrazný studený front bude postupovať z našej oblasti ďalej smerom na východ a za ním sa tu bude rozširovať od západu výbežok tlakovej výše.

Bude oblačno až zamračené, cez deň od západu sa postupne vyskytne premenlivá oblačnosť. V noci na mnohých miestach hrozí dážď, prehánky, spočiatku ojedinele búrky, ktoré môžu byť na východe aj intenzívne. Počas dňa sa zrážky objavia len ojedinele, no vo východnej polovici na mnohých miestach. Meteorológovia hlásia ochladenie!

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 17 až 12, v Žilinskom kraji, na Horehroní a na Spiši na asi 10 stupňov. Maximálna denná teplota dovŕši 14 až 19, na západe a juhu stredného Slovenska okolo 21 stupňov.

Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 35 km/h, v nárazoch miestami, najmä na juhovýchode, okolo 60 km/h. V Banskobystrickom kraji sa miestami očakáva iba slabý vietor.

Streda

V chladnejšom vzduchu bude do našej oblasti zasahovať od západu okraj tlakovej výše.

Očakáva sa malá, cez deň miestami zväčšená oblačnosť. V horských oblastiach sa ojedinele objavia prehánky. Zrána zriedkavo hmla. Najnižšia nočná teplota poklesne na 11 až 6 stupňov, v údoliach miestami na okolo 4 stupne.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

V priebehu dňa sa oteplí na 21 až 26, v Žilinskom kraji a na Spiši na 17 až 21 stupňov. Zavládne bezvetrie alebo bude pofukovať slabý, spočiatku noci na juhovýchode ešte severný vietor rýchlosťou do 20 km/h.

Štvrtok

Stredná Európa sa bude nachádzať v nevýraznej oblasti vyššieho tlaku vzduchu. Zároveň začne do našej oblasti prúdiť od západu teplý vzduch.

Meteorológovia avizujú jasné až polooblačné počasie. Cez deň sa miestami vyskytne zväčšená oblačnosť a na severe ojedinele prehánky. Zrána ojedinele aj hmla.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 12 až 7, na juhozápade na zhruba 14 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 24 až 29, v Žilinskom kraji a pod Tatrami na cca 22 stupňov.

Piatok

Naša oblasť sa bude nachádzať v teplom vzduchu pred studeným frontom, ktorý sa bude vlniť nad Nemeckom a Poľskom.

Treba rátať s malou, miestami prechodne zväčšenou oblačnosťou. Ojedinele sa však objavia prehánky alebo búrky.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 17 až 11 stupňov. Počas dňa sa oteplí na 26 až 31, na severe miestami na približne 24 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu