Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pribudli dni s tropickými teplotami: Na Slovensku bola zaznamenaná aj tropická noc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Na Slovensku pribudli dni, keď dosiahla teplota cez deň tropické hodnoty, teda viac ako 30 stupňov Celzia. Zaznamenaná bola aj tropická noc, kedy minimálna teplota vzduchu neklesla pod 20 stupňov Celzia. V rámci klimatologického zhodnotenia minulého týždňa o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Napríklad v Hurbanove zaznamenali od 27. júna do 5. júla celkovo päť tropických dní, rovnakú situáciu zaevidovali aj na letisku v Bratislave. "V Nitre mali v rovnakom čase o jeden tropický deň menej a v Dudinciach bolo v tomto deväťdňovom období tropických dní až šesť," približuje SHMÚ.

Pre porovnanie, na rozhraní júna a júla pribudli v Trebišove na východnom Slovensku "len" dva tropické dni. Tropickú noc zaregistrovali meteorológovia na meteorologických staniciach v Bratislave na Kolibe, v Nitre a v Dudinciach.

Čo sa týka meteorologického sucha, extrémne vlhko je v Boľkovciach, Gánovciach, Podolínci, Košiciach, Michalovciach, Milhostove a Somotore. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Hurbanove, a to okolo mínus 60 milimetrov. Deficit zrážok okolo mínus 50 milimetrov je aj v Rimavskej Sobote a na Telgárte.

Viac o téme: PočasieSlovenskoSHMÚTropická nocTropické teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu