Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Výmena stoličiek v Smere: VIDEO Výzva pre Pellegriniho! Fico sa obul aj do koalície

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Smer vymenil 17 predsedov svojich okresných organizácií, asi 15 z nich bolo odvolaných z politických dôvodov. Informoval o tom predseda strany Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii. Okrem toho sa obul aj do koalície a kritizoval fakt, že by mali byť preverené všetky záverečné práce. Petra Pellegriniho vyzval, aby odišiel z postu podpredsedu parlamentu.

Fico deklaroval, že vnútorné štruktúry strany sú týmto zastabilizované. Na rekonštrukčnom sneme, pravdepodobne ešte v júli, majú voliť predsedu, podpredsedov i generálneho manažéra. Podstatne výraznejšie má byť podľa Fica regionálne zastúpenie v predsedníctve, mladí ľudia majú byť zapojení aj na pozíciách podpredsedov strany.

Smer vymenil 17 okresných predsedov, rekonštrukčný snem strany bude v lete (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ako som avizoval, máme jasný plán, čo urobiť, pokiaľ ide o stabilizáciu vnútorných štruktúr strany Smer-SD ," povedal Fico s tým, že na štvrtkovom predsedníctve strany sa zaoberali personálnymi otázkami.

Priblížil, že museli riešiť odchod 11 poslancov strany Smer-SD a urobili to aj zásahom do okresných a krajských štruktúr. Do funkcií predsedov okresných organizácií podľa jeho slov menovali lojálnych ľudí. "Nemôžeme spolupracovať s ľuďmi v regiónoch, ktorí nechcú spolupracovať so Smerom-SD," podotkol. Dátum snemu by podľa Ficových slov mohol byť okolo 17. alebo 18. júla.

Pellegrini musí odísť

Fico zároveň opätovne vyzval Petra Pellegriniho, aby odstúpil z postu podpredsedu Národnej rady SR. Avizoval, že oznámi predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi, že po odchode 11 poslancov zo strany aj klubu Smer-SD niektorým z nich zaniká členstvo a predsednícke funkcie vo výboroch.

"Požiadam predsedu NR SR, aby zaradil na nasledujúcu schôdzu, ktorá bude 7. júla, bod programu, ktorý by sa mal nazvať rekonštrukcia kontrolných orgánov NR SR," povedal Fico.

Výmena stoličiek v Smere:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico ešte minulý týždeň avizoval, že na post predsedu výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby navrhne Smer-SD Mariána Saloňa, nahradiť má Erika Tomáša.

Na poste predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií by mal Richarda Rašiho nahradiť Boris Susko. A za šéfa výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu navrhnú namiesto Petra Žigu poslanca Martina Nemkyho. Ako podpredsedu parlamentu namiesto Pellegriniho mienia navrhnúť Juraja Blanára.

Preverovanie záverečných prác je šialenstvo

Fico komentoval aj situáciu ohľadom preverovania záverečných prác občanov kvôli kauze, ktorú odštartovala pochybná práca Borisa Kollára. Označil to za šialenstvá. „Namiesto toho, aby povedali, že sa Boris Kollár správa ako lekvár na polici, každý na Slovensku je podozrivý a treba ich preveriť,“ povedal predseda Smeru.

Minister školstva Branislav Gröhling a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková majú pripraviť nový zákon, ktorý by systém vylepšil. Fico dodal, že fakt, že sfalšoval diplomovú prácu je to posledné, čo ich pri Kollárovi trápi. Opäť upozornil na Kollárove kontakty s mafiánmi či s Alenou Zsuzsovou. 

Výmena stoličiek v Smere:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: PredsedníctvoRobert FicoSmerBoris KollárJuraj BlanárZáverečné práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu