Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krvavý masaker vo Vrútkach: Stav učiteľky sa zhoršil! Ostatní sú mimo ohrozenia života

Marek Krajčí Zobraziť galériu (4)
Marek Krajčí (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

MARTIN - V kritickom stave nie je ani jeden z piatich pacientov Univerzitnej nemocnice Martin, ktorých hospitalizovali po štvrtkovom incidente v Spojenej škole vo Vrútkach. Minister zdravotníctva Marek Krajčí to povedal na brífingu po návšteve nemocnice.

V najlepšom stave sú podľa ministra zdravotníctva dvaja policajti, ktorí majú strelné poranenia dolných končatín. „Jedno strelné poranenie zasiahlo koleno a druhé chodidlo. Stabilizovaný je aj stav dievčatka, ktoré malo viac-menej len ľahšie poranenie hrudníka. Povzbudil som ju, je v nemocnici s oteckom a má sa dobre,“ doplnil Krajčí.


FOTO Mrazivá spoveď Barbory z miesta činu: Zakrvavený muž bežal smerom k nám, zastrelili nám ho pred očami


Chlapec je vo vážnom stave

Vo vážnom stave je chlapec, ktorý mal mnohopočetné bodné poranenia hrudníka a brucha. „Len teraz ho prepustili z operačnej sály. Je v stabilizovanom stave. Pani učiteľku, na ktorú útočník veľmi kruto zaútočil, museli reoperovať, nakoľko sa jej stav zhoršil. Ale takisto je to v stabilizovanom stave. Hoci stále v rámci reoperácie lekári riešia komplikácie bodných poranení,“ podotkol minister zdravotníctva.

Útok vo Vrútkach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

„Boli to závažné poranenia bodného charakteru. Smerovali na hrudník a dutinu brušnú. Pevne verím, že kritické minúty máme za sebou a budeme môcť konštatovať, že pacienti sú stabilizovaní. Prepustenie policajtov je otázka pár dní,“ dodal generálny riaditeľ UNM Dušan Krkoška. Minister zdravotníctva vyzdvihol prácu záchranárov Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, policajtov, z ktorých dvaja sú hospitalizovaní. „A všetkých zdravotníkov, zdravotných sestier, lekárov, ktorí aj v tejto chvíli riešia závažné poranenia, ktoré útočník spôsobil,“ uviedol Krajčí.

Ohavný skutok

Na miesto udalosti podľa neho dorazili aj členovia Národného krízového klinického tímu na ministerstve zdravotníctva. „Boli okamžite ochotní vycestovať do Vrútok. Vyslal som dvanásť terapeutov a už pomáhajú rodinám, triednej učiteľke aj deťom, ktoré zažili tento ohavný skutok. Tento typ pomoci som ponúkol aj pacientom v UNM,“ uzavrel minister zdravotníctva.

Útok vo Vrútkach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Dvaja mŕtvi a päť zranených

Dvoch mŕtvych a viacero zranených vrátane detí si vyžiadal štvrtkový útok v Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach. Na škole je až do odvolania vyhlásené riaditeľské voľno. Večer sa pred ňou uskutoční pietna spomienka za zabitého učiteľa. Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadrili všetci traja najvyšší ústavní činitelia. Útočník, ktorý bol bývalým žiakom, sa do školy dostal po rozbití sklenenej výplne.

Útok vo Vrútkach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Podľa policajného prezidenta Milana Lučanského mu kládol odpor zástupca riaditeľa školy, ktorého smrteľne zranil. Muž potom vbehol do najbližšej triedy a napadol učiteľku a dve deti. Útočníka prenasledoval z miesta činu školník, ktorý sa ho pokúsil zadržať napriek tomu, že bol sám zranený. Nakoniec útočníka zastrelila polícia.

Zranených hospitalizovali v martinskej univerzitnej nemocnici, zatiaľ sú mimo ohrozenia života. Nikto nie je v kritickom stave. Učiteľku museli reoperovať, jej stav je stabilizovaný. Zranené deti majú bodné zranenia. Stav dievčaťa a chlapca je stabilizovaný. Dvaja zasahujúci policajti sú s ľahšími poraneniami na traumatologickom oddelení, jedného z nich operovali.

Viac o téme: MasakerPacientiVrútkyMarek KrajčíŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu