Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hlavný inštruktor Krav Maga: Útok s nožom, k akému došlo vo Vrútkach, je jedným z najnebezpečnejších

Útok vo Vrútkach
Útok vo Vrútkach (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Útok s nožom, k akému došlo vo štvrtok (11. 6.) vo Vrútkach, kde bývalý žiak zabil na spojenej škole zástupcu riaditeľky a zranil dospelých a dve deti, je jedným z najnebezpečnejších zo všetkých druhov zbraní. Upozornil na to hlavný inštruktor bojového systému Krav Maga Branislav Križák.

Podľa jeho slov najhoršou kombináciou je psychicky narušený človek, ktorý je pod vplyvom psychotropných látok a s nožom v ruke. "Vtedy nič nefunguje, žiadne naučené prvky obrany. Útočníka treba v takomto prípade niečím spacifikovať, čímkoľvek, čo máte po ruke tak, aby mu prestalo fungovať telo. Taký človek má totiž potlačený prah bolesti, necíti, je pod vplyvom. To však žiadne dieťa ako v prípade tohto útoku nedokáže. Jediné dočasné riešenie je vytvorenie si barikád medzi útočníkom a vami," radí Križák.

Ako ďalej uviedol, útok nožom je horší ako strelnou zbraňou. "Nôž netreba vedieť ovládať, s ním bodám, sekám, ako mi napadne, či je tupý, či je ostrý. Na rozdiel od noža strelnú zbraň treba vedieť ovládať, treba vedieť trafiť, nesmie sa pokaziť, zaseknúť. Nožík takéto nedostatky nemá, čiže keď má útočník amok, tak vie spôsobiť bodno-sečné rany. Dokonca je úplne jedno, či útočník použije nôž alebo skrutkovač," vysvetlil Križák.

V prípade útoku s nožom sú podľa neho dve možnosti. "Útočníkovi sa dostať na telo, čím znemožním, aby ma vedel bodnúť. Útočník na to, aby ma bodol, potrebuje priestorový rozsah a aby ma porezal, potrebuje pohyb a rozsah. Ak som teda veľmi blízko, tak nevie s rukou hýbať alebo nemá dosah a je to pre mňa jedno z riešení. Nie je však finálne, nemôžem ho držať donekonečna. Dostať sa veľmi blízko je však nielen technicky, ale aj psychicky veľmi náročné, pretože pristúpiť voči človeku s nožom chce nielen tréning, ale aj kus odvahy. Druhé riešenie je držať sa od neho veľmi ďaleko. Najhoršia je stredná vzdialenosť, keď útočník môže robiť absolútne všetko a zo všetkých strán," dodal na záver.

Križák získal skúsenosti s bojovým systémom Krav Maga priamo v Izraeli, kde ho tamojšia armáda využíva pri výcviku. Krav Maga necvičí agresorov, ale učí ľudí razantnosti v rámci vlastnej obrany, kedy a ako prekonať útočníka s vedomím, že je mu nutné ublížiť, lebo inak bude ublížené vám alebo blízkym. Zakladateľom Krav Maga bol Imrich Lichtenfeld, ktorý detstvo a dospievanie prežil pred druhou svetovou vojnou v Bratislave.

Viac o téme: NôžNebezpečenstvoObranaútok VrútkyBranislav Križák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu